Biljartbal in kut prive ontvangst trio

biljartbal in kut prive ontvangst trio

Wijd open kut gratis neuk films


biljartbal in kut prive ontvangst trio
De "tifosi" in Monza, de dolgedraaide Italianen die Ferrari als hun "porte-bonheur" dragen, gingen uit de bol omdat Kimi Räikkönen en Fernando Alonso in de F14T's respectievelijk derde en vierde in de FP2 eindigden. Morgenochtend echter tijdens de derde vrije trainigen, zullen al enkelen experimenteren met sluikse truuks om in de namiddag de worp naar de "pole-position" te doen. Die prestigieus is, maar geen verzekering geeft dat je er zondag ook de GP van Italië mee wint.

Met 1'26" heeft de Brit Lewis Hamilton met de Mercedes de snelste chrono gehaald in de eerste vrije traingen in Monza. Globaal nietszeggende wijzerstanden, proefronden en bandenprobeersels. Deze namiddag wordt het al iets ernstiger maar niet doorzichtiger, want ook dan laten de teams niet in hun ware race-configuratie zien. Marco Mattiacci - die door Montezemolo vanuit het niets geplukt werd om Stefano Domenicali te vervangen, zou mogen terugkeren naar de verkoops-afdeling van Ferrari in plaats van de race-arena.

Principieel het snelste circuit van het seizoen. Gisteren en vandaag heeft het verontschuldigingen heen en weer geregend tussen zelfs de monumentale Niki Lauda naar Rosberg toe, en die van Nico Rosberg naar Lewis Hamilton toe.

Maar nu is iedereen met een propere lei klaar  om de titelstrijd verder te zetten in het park van Monza, nabij Milaan. Over de verontschuldiging van Lauda naar Rosberg toe, ben ik een beetje verbolgen. Omdat wat de Oostenrijker Niki Lauda zei "onaanvaardbaar zo'n maneuver in de 2de van 44 te rijden ronden Hij had gelijk, maar stelt met zijn verontschuldiging naar Rosberg toe een voorbeeld van mildheid. Dus is de rust weergekeerd binnen het Mercedesteam, binnen het F1-wereldje in zijn algemeenheid zelfs een beetje overal.

Iedereen schijnt een gevoel over zich te hebben gedropt dat ze elkaar allemaal nodig hebben, terwijl de belangenbehartiging dezelfde blijft. Maar zonder getrokken messen. Eerder met blanke handen. In deze sfeer begint de GP van Italië F1 die zondag weerom een ongeziene spanning zal brengen.

Marc Van Dale is één van de meest bekwame pilotenmanagers van ons land. Toen als gevolg van de crisis - er is weer een nieuwe op komst - de Belgische autosport eigenlijk stilviel, uitzichtloosheid het enige achtergrondbeeld was, is er door Kronos Racing een nieuwe wind opgewaaid: Met succes voor Zolder, Francorchamps, Dijon en de deelnemers. Ondergetekende, staat van dienst een levenslange ziekelijke verslaving aan autosport en autoindustrie, heeft een bedenking bij de wirwar van disciplines die maakt dat "het geacht publiek" meestal zijn kat stuurt.

Na een nogal ernstige medische ingreep, tracht "de man die aan niemand merci moet zeggen" dixit GVA zich opnieuw te verdiepen in autosport op mensenmaat. Ontwakend uit het buitenaardse waar tot mijn grote ontgoocheling niets was, zelfs geen bewijs van het voortbestaan van ziel, was ik dankbaar dat ik in wartaal ontwaakte en een glimp opving van mijn huisdokter die met dat bezoek een onuitwisbare Japanse "ON" op mijn schouders heeft gelegd.

Bij bewustzijn kon ik de tijd nemen de "autosport" in al zijn geledingen eens opnieuw te analyseren. In de rust van een ziekenhuiskamer. Gewoon jezelf terug in de papklas zetten, en vragen stellen die net als kind ook vandaag nog niet worden beantwoord. Welbeschouwd is ze te ingewikkeld gestructureerd, te ontoegankelijk, om door Jan Modaal aantrekkelijk te worden bevonden.

Maar voor die laatste moet je al de universiteit van autosport hebben doorlopen om van zijn huzarenstukjes iets te begrijpen. Autosportmonument Peter Baert, die ooit de VTM als vaste stek vaarwel zegde, om zijn passie te beleven -net als Pierre Darge een leraarsfunctie opgaf om journalist te worden , die verslaat het best het WTCC.

Mee in informatie gevoerd door Honda met een sublieme persdienst door specialist Koen Wijckmans , maar hij doet het toch maar. Maar de hamvraag blijft hoe je de essentie van iedere discipline in mensentaal overbrengt naar een publiek waarvan je getrouwheid verwacht. Toen mijn eerste journalistieke baas de Olympische Spelen in Tokio ging verslaan, nam hij de boot.

Vliegen was hem - misschien terecht - te machtig. Na de Spelen was de reis nog langer want er waren vijfduizend meisjes van plezier gemeld. Mijn eerste adjunct-hoofdredacteur zei dat mijn baas nog maanden onderweg kon zijn. Intussen ging het autosportleven voort. Het werd gezelliger maar ook ingewikkelder.

Pitpoezen staken de borsten vooruit, de pensionaatschoentjes werden vervangen door hoge hakken, de rokjes leuk korter. Mensen werden niet onthoofd voor de camera zoals vandaag, maar wel het hoofd op hol gebracht.

Die blies leven in de F1 en wind onder de rokjes. Show was zijn motto. Overigens meldde de kwaliteitskrant "De Tijd" dat er in ons land meer dan rechts-strafzaken via een betaling "in der minne" werden geregeld.

Wie durft dan nog die deugniet, die zeventig jaren te oude puber, verwijten wat hij in Müchen voor de rechtbank heeft gedaan? Laat ons niet lachen, en zeker niet uit de biecht praten. Enfin - wat een verschrikkelijk Frans woord moet die sublieme Vlaamse regering dat vinden - autosport is en blijft te ingewikkeld om de populariteit aan te zwengelen. Moest ik als ouwe koersgek zondag of vandaag donderdag naar Zolder gaan kan ik knappe gast Bert Longin de hand schudden en een babbel hebben, Anthony Kumpen tot een onnatuurlijk gesprek verleiden.

Zeker niet spreken dat Jos verstappen's zoon - ooit getrouwd met Sofie Kumpen - Max een Red Bull RB8 wereldkampioen met Vettel in de prak reed, dus al bij al een zinloze haatbabbel. Nieuws zou kunnen zijn dat Koen Wauters wegens rugklachten niet aan de start zal kunnen komen.

Autosport is iets anders. Gore mannen zoal destijds, die foefelden, wonnen en werden gediskwalificeerd wegens technisch bedrog. Nog voor een gazet het kon rechtzetten. In de krant stond dat zij hadden gewonnen. Maar er was leven in de brouwerij. Bier met een mooie schuimkraag en gerstenat dat diect inzakte en als zeik werd gedronken. Het is zaaks van alle organisatoren dat zij opnieuw "figuren" hebben, geen voor de fiscus verdoken zakenmannen, maar "venten" die risico's nemen.

Is dat niet de motor die de "happy few" onderscheidt van de kudde? De gemakkelijkste weg is de kudde. Persoonlijkheid is de moeilijkste. Goëthe omschreef dat wel als een godsgeschenk. Weinig met autosport te maken? Walter's Auto Cahiers durft te stellen dat het gros van de moderne autosport "ongebakken deegslierten" zijn. Tenzij je over een Fernando Alonso begint, dan heb je het wel weer over mannen.

Omdat ze massief zijn. Viemaal winnaar van de 24 Uren van Le Mans. Dat moet de Vlaamse regering toch ook nog verstaan, niet? Met het geruzie, de speculaties en intriges in de Formule 1, zou men haast vergeten dat er nog andere autosport is. Eigenlijk moet men daarvoor Peter Baert's "PitStop"'s schitterend TV-programma maar volgen, om te weten dat er buiten de buitenaardse glitterboy's in de F1, oogstrelende disciplines zijn.

Bij leven en welzijn pogen we in Walter's Auto Cahiers ook daarover opnieuw te berichten. Niet dat de GP van Italië F1 zondag 7 september in de schaduw zal geraken. Neen, maar wie wil kan de te snijden hoogspanning tussen Rosberg en Hamilton, ook volgen in Francorchamps via alle mogelijke kanalen, apparaten en tegelijk de " km van Spa" van het Belgian Racing Car Championship vanop de eerste rij volgen.

Het is de vijfde meeting van het seizoen en deze " km" is de tweede afspraak in Francorchamps in het door Kronos Events georganiseerde evenement. Volgens kenners zou deze tweede confrontatie op het mooiste circuit wel eens beslissend kunnen worden voor de titels in "Endurance Pro", "Endurance Pro" en "Endurance Trophy". Alvorens op 18 en 19 oktober op het Circuit Zolder de boeken te sluiten van deze derde jaargang, komt het Belgian Racing Car Championship een tweede keer in Francorchamps.

Met een lengte van 7, km, venijnige bochten en bergen en dalen, bebost als op een postkaart, een asfaltlint dat uitdaagt, je soms listig naar de vangrails lokt, is en blijft deze historisch onvervangbare plaats, een plek bij uitstek om een weekendje motorsound, gastronomie, zon en regen in te ademen.

In tegenstelling tot wat het geval was in de laatste twee meetings, gaat de afstand van de BRCC Endurance deze keer opnieuw over één lange race van drie uur, met start op zondag om Geen gebrek dus aan animatie, dat kunnen de organisatoren nu al voorspellen Maar de aandacht gaat natuurlijk naar de titelstrijd in het BRCC.

Vooral omdat de titelpretendenten stilaan mogen beginnen cijferen, vermits op de zes meetings, slechts vijf resultaten worden weerhouden voor de finale puntenberekening. Na een moeilijke start in Zolder en Dijon, tekenden Pierre Grivegnée spijtig genoeg afwezig in Zandvoort , Michaël Schmetz en Frédéric Bouvy in zowel de Nederlandse duinen als de 24 Uren-proloog voor een perfect scenario.

Dankzij de vier zeges staat de bemanning van de Aston Martin Vantage 9 aan de leiding in het Pro-kampioenschap, maar het verschil is niet groot, vermits Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Xavier Maassen slechts vier punten achterstand tellen. Met één schrapresultaat weet de bemanning van de Porsche GT3 R van het Belgium Racing nu al dat zij om aanspraak te willen maken op de titel één overwinning dienen binnen te halen.

Om die prestatie in het BRCC over te doen, dienen de mannen van de Limburgse Porsche rekening te houden met een eventuele teamstrategie bij het Brussels Racing, gezien de tweede Aston Martin Vantage - de nummer - derde staat op negen punten.

Tenzij er een grote ommekeer zou plaatsvinden, zal de titel in BRCC Pro worden uitgevochten tussen deze drie bemanningen. De uittredende kampioenen kenden dit jaar niet veel geluk, maar zij zijn vastbesloten om voor het einde van het seizoen orde op zaken te stellen en het onderschatte BRCC-spektakel te besluiten met een zege van de Audi R8 LMS ultra van PK Carsport. Dankzij een eerste zege in de tweede race in Francorchamps hebben Bart Van Haeren, Peter Hoevenaars en Yannick Hoogaers die d'r in Dijon niet bij was hun voorsprong in de tussenstand van de Endurance Cup nog wat vergroot.

De eerste twee rijders van de Porsche Cup van het Belgium Racing tellen zes punten meer dan Louis-Philippe Soenen, die steeds kan rekenen op de diensten van de snelle Frédéric Vervisch om de Ferrari F Challenge vooraan in het veld te nestelen. Andere kapers op de kust zijn Pierre Piron en Guillaume Mondron voor deze drieuursrace bijgestaan door Fred Caprasse en zij zouden moeten aantreden met de Cup, die tijdens de trainingen in Zandvoort zwaar werd beschadigd.

De zanger van Clouseau sukkelt al een hele tijd met rugproblemen en ziet zich hierdoor genoodzaakt volledig rust te nemen. Achter het stuur van de Ginetta G50 kan de Luxemburgse formatie door niemand meer worden bijgebeend. Hun ambitie bestaat er nog in om de kroon op het werk te zetten door een nieuwe overwinning achter hun naam te schrijven.

De mannen van het Prime Racing zullen in de komende confrontatie evenwel dienen af te rekenen met nieuwe en te duchten tegenstrevers.

Met spijt vernam Kronos Events dat de promotoren van de GC V6 Cup hebben besloten hun activiteiten stop te zetten en er hierdoor een einde komt aan deze "race in de race". Niettemin mogen we ons verwachten aan een hevige strijd in de drie verschillende BRCC-kampioenschappen. Gisteren reed Max Verstappen 17 tijdens een demonstratie in de Rotterdamse binnenstand de Toro Rosso tegen de vangrail. Ik heb lang gewacht om dit onbenullig nieuwtje te brengen op mijn blog.

Aanvankelijk wilde ik het gewoon weglaten. Maar de nooit getemperde eigendunk van mijn vrienden de Nederlanders, die Hollandse voorbarige eigendunk, over een jongetje dat letterlijk nog alles heeft te bewijzen, is gortig. Akkoord dat sponsor Visser de "ongebakken deegsliert" in de spots wil hebben.

Maar om hem nu meteen met de grootste autocoureurs van deze aardkloot te vergelijken is ver over. Niet dat Max zich de Toro Rosso voelde ontglippen is pijnlijk. Wel het arrogante, euforische en vooral voorbarige gedoe rond de jonge man is ongepast. Wat Max Verstappen onschuldig is overkomen in Rotterdam hebben de grootsten in de wereldwijde legendarische GP's ook meegemaakt. Dus is de achterban van de ongetwijfeld talentrijke Max Verstappen, zoals die van "onze" Stoffel Vandoorne Mc Laren , het is die achterban, die glitterbouwers aangeraden de jongeman wijsheid bij te brengen.

Een normale mens heeft daar een leven tijd voor, maar een F1-coureur moet er een snelcursus voor volgen. Het is Max vergeven. Het zal trouwens niet de laatste keer zijn dat hij een neus naar de vangrails zet. Er is hem echter veel succes toegewenst in de echte GP's, de eerste volgend jaar in maart in Australië in Melbourne.

Nog juist wintertijd genoeg om zijn "entourage" de nodige bescheidenheid aan te leren. Daar zullen we zien of de jongste F1-coureur ooit door zijn engelbewaarder uit het goede hout is gesneden.

Iemand van bij ons, het controversiële Belgenland, dat echter zéér grote autocoureurs afleverde Max Verstappen - zo hoop ik - zal minstens het gehalte van een Jan Lammers, een jonkheer Gijs van Lennep, een Arie Luyendijk of een Carl-Godin de Beaufort in zich moeten dragen om in de geschiedenisboeken vader's naam Jos Verstappen, eens ploegmaat van Schumacher bij Benetton, eer aan te doen.

Ik heb geen raad te geven aan zo'n snotneus, maar hem wel een woordelijke wijsheid van Sir Jackie Stewart als verjaardagsgeschenk mee te geven. Natuurlijk was dat in een ander tijdperk, toen ingenieurs, teammangers en kwasten allerhande, nog niet je aandacht van je stuurwerk konden afleiden via de radio. In Stewart's tijd stond o. En de Schot Jackie Stewart volgde alleen zijn hart en geweten.

Daarom was hij de in cockpit - en ook daarbuiten - "really the Boss". Het seizoen is nog bezig, maar kondigt zich intrigerender dan ooit aan.

Met de clash tussen Hamilton-Rosberg, zijn we het zowaar vergeten: Niemand had anders verwacht, zelfs de aasgieren niet die op zijn erfenis wachten. In de Formule 1 is er een generatiewissel aan de gang. Jos Verstappen's zoon verdringt voor de even verdienstelijke als onfortuinlijke Vergne bij Toro Rosso zogezegd B-team van Red Bull voor Rond Dennis de ware erfgenaam van wijlen stichter, coureur Bruce Mc Laren, wil tussen dit en eind weer een wereldkampioen kweken.

En niemand heeft dit zwart op wit willen zeggen - Walter durft dat wel - dat moeilijke, koppige, ééntalige oud-mecanicien bij Mc Laren, de Hardnekkige Heer Ron Dennis daarbij denkt Hij is niet meer supersnel, nooit dom, maar ja, jaren tellen mee en de jeugd staat aan de poort te kloppen Als de Belgische Stoffel Vandoorne -die ik eenmaal als ouderling voor een kort zinnig gesprek heb mogen ontmoeten - in het groezelige brein van Ron Dennis rondwaart, dan wordt ie het ook.

Maar met zekerheid mag verwachten dat ploegmaat Sebastien Vettel terugkomt. Om een vijfde wereldtitel. Nico Rosberg, met oog op zijn eerste, heeft van Mercedes een blaam gekregen. Waarop ongetwijfeld benadeelde Lewis Hamilton zich haastte te zeggen dat allebei een fout hebben gemaakt.

Maar om verder te gaan naar Ferrari-teamboss Maticcia vraagt om de "bevriezing" van de evolutie van de motoren te stoppen tijdens het seizoen opdat ieder team zijn motorenconfiguratie zou kunnen aanpassen aan de dominatie van Mercedes. Te laat, je verandert de afgesproken spelregels niet tijdens het "spelletje".

Hoe onaangenaam je "ja" wel mogen zijn geweest. We stevenen af op de GP van Italië in Monza. Die door Bernie Ecclesone vervangen wil zien worden; "Doe het niet Bernie". In plaats van - theoretisch - tien jaar in een gevangeniscel te hebben moeten doorbrengen, koester Monza alsof het de bedevaartsplaats is van ziekelijke autosportfanaten zoals moslims naar Mekka gaan.

Bedrijf geen koehandel Grote Mijnheer Ecclestone. Wat je in München afkocht, een dading, zou iedereen doen. Indien de middelen daarvoor beschikbaar zijn. Je bent 83  net zoals niemand eeuwig.

Een éénmalig daarvoor afgestrafte gast door U mag dat zeggen. Maar wees wijs - niet financieel bedoeld - en zorg dat "CVC" na Uw sterfelijkheid "het bewind" zullen overnemen. Het zal gaan zoals in iedere firma.

Ego bovenop, en een centje meer. Bernie, dit is een smeekbede refererend naar Maurice Beliën, directeur Zolder die - onderons - een ongemakkelijk conflict daadwerkelijk kon oplossen, geef Stoffel Vandoorne zijn kans bij Mc Laren.

Hij zal ze verdienen, puurder dan die van Jos Verstappen - arrogant als ze zijn - heeft Max al laten weten dat hij in de sporen van Grote Mijnheer Fernando Alonso zal treden Als Alonso zo zwijgzaam is, komt dat omdat, hij zijn tweede wereldtitel in met Renault onder nogal dubieuze omstandigheden in Singapore heeft behaald. Vandaar de nederigheid van Alonso op zoek naar een derde wereldtitel.

Die zeer moeilijk zal liggen, al behoort hij tot de beste coureurs van de moderne era. Ferrari weet er geen raad mee, net zo min als met Kimi Räikkönen. Binnenkort wordt de mysterieuze Kimi vader. Dat is straffer voor de koele kikker dan een clash tegen een betonnen muur met een ezel-Ferrari F14T. Binnenshuis zal de Fin hoger hebben gesteigerd dan het stilaan versleten paard uit Maranello. Thuis wint hij nog alles. Belangrijker wellicht dan een tweede wereldtitel in Over de GP van België F1 is door heerkracht zo goed als niets geschreven op deze bescheiden blog.

Achteraf bekeken is dat niet erg. Er waren maar drie belangrijke zaken te melden. In de moeilijke bocht van Les Combes wilde Rosberg zijn rivaal al langs buitenom de eerste plaats ontfutselen. Maar dan zag hij dat het niet kon en ging terug achter Hamilton rijden.

Tijdens dat maneuver raakte de rechter voorvleugel van Rosberg de linkerachterband van Hamilton die meteen naar de pits kon en Rosberg speelde het in zijn reactie op het "accident" of "incident" zeer vuil. Vooral omdat het al in de tweede van 44 ronden gebeurde. Hamilton moest nadien opgeven en Rosberg werd tweede. Daarmee staat hij 29 punten voor op Hamilton. Dat is vier punten meer dan de 25 die aan een zege zijn verbonden.

Voor Hamilton in de resterende races zogoed als niet meer goed te maken. Tenzij Rosberg's Mercedes pech kent Tot daar het tweede punt. Het derde punt is het mooiste. Dat gegeven is van generlei belang. Wat André Loterer heeft getoond in de trainingen én de race die vroeg eindigde voor hem is getuigenis afgelegd van verstand. Niet over de eigen limiet gaan en ook niet over die van de auto.

Dat zal hij ook weer doen volgend jaar in de 24 Uren van Le Mans op 13 en 14 juni Wellicht logischerwijze weer met Audi die een dieselmotor heeft en Hybrid-technie zoals Toyota en Porsche. Momenteel trachten de regeringen de accijnzen op diesel te verhogen zodat gasolie en benzine dezelfde prijs hebben. Straks weer meer werklozen als gevolg van dergelijke maatregelen, landen in het duister door regeringsleiders die nooit het licht hebben gezien.

Alleen maar het elektrische waarmee de lamp brandt. Om het met Fernando Alonso's woorden te zeggen, "het is maar een heel smalle lijn waarop iedereen zich goed kan voelen. Die kan je in een slingerbeweging brengen. Dan heb je flexibiliteit geconcretiseerd. Een uitdaging voor politici. De GP van België F1 heeft een wrange smaak nagelaten. En uitgerekend gebeurd bij Mercedes, het merk dat door klasse al meer dan honderd jaar de autoindustrie de les leest.

Juan Manuel Fangio - zaliger - en Stirling Moss - nu 84 - moeten van de vertoning Rosberg onwel zijn geworden. De Argentijn zou er bijna uit de dood voor opstaan, en die fantastische rokkenjager die Moss was, moet naar de psycholoog. Hij, Sir Stirling, heeft twee jaar gedwee achter Fangio gereden terwijl hij sneller was. Nooit heeft hij Fangio in gevaar gebracht.

Respect en het gegeven woord waren hem daarvoor te sterk. En natuurlijk won hij een GP van Engeland voor eigen publiek, Juan Manuel Fangio en Mercedes zouden zijn verdiensten niet wegmoffelen, zoals nu met die van Hamilton wordt toegelaten. De grootsheid van Mercedes als begrip, autoconstructeur, zal er voor zorgen dat het verloren woord weer in ere wordt hersteld.

Nico Rosberg heeft "de Ster" bezoedeld en daarmee meteen zijn waarschijnlijke eerste wereldtitel. De eerste vrije trainingen voor de GP van België hebben geen enkel spectaculair gegeven opgeleverd.

De hiërachie van Mercedes is verre van gebroken en WK-leider Nico Rosberg zette zich als nummer 1 met 1'51" Weliswaar met als zijn schaduw ploegmaat Lewis Hamilton achter zich. Fernando Alonso toonde met een derde plaats in de Ferrari de klasse die we van hem gewoon zijn.

Fris gegeven in deze Belgische manche van het WK F1 is de deelname in een manke Caterham van drievoudig winnaar van de 24 Uren van Le Mans, André Lotterer, iemand die in de verte Belgische sporen draagt maar officieel Duitser is.

Hij bakte er niets van omdat de Caterham-Renault nu eenmaal een slecht geboren auto is. Belangrijk is wel dat André Lotterer zijn F1-debuut maakt. Al menen we hem nuttiger te zien in Le Mans. Verder geen schokkende gebeurtenissen, tenzij dat er niet veel volk is, en de historische bocht van "l'Eau Rouge" plankgas kan worden genomen. Spijtig, want millimeterstuurwerk was daar om duimen en vingers af te likken.

Nu moet je nog wel een groot hart hebben om het plankgas te doen. Dus respect voor de snelle jongens blijft. Straks tweede vrije trainingen, die hopelijk geanimeerder zullen verlopen dan de saaie vertoning van vanochtend. Hij zette de chronowijzerswijzers scherper op 1'49" en meteen is de te breken chrono voor morgen bekend. Moregnochtend zijn er de derde vrije trainingen en in de namiddag de kwalificaties voor de "pole". Fernando Alonso plaatste zich vandaag weerom schitteren derde met de ezel-Ferrari.

André Lotterer met de Caterham geraakte niet verder dan de 20ste tijd. Helemaal niet slecht, eerder verstandig als je je F1-debuut maakt. Zo is Lotterer en daarom won hij ook al drie keer de 24 Uren van Le Mans. Morgen hoogspanning in Francorchamps. En wellicht ook regen, want Spa en de weerman, die twee zijn met elkaar getrouwd. Wie denkt dat de elektrische auto is vergeten vergist zich enorm.

Bij ons hier in Europa hebben we natuurlijk weer die kans gemist. Politici kunnen de crisis van als excuus inroepen, maar wezenlijk is het laksheid en ongeloof. China maakt zich op om de grootste gebruiker van elektrische auto's te worden.

Elon Musk, die in met de puur elektrischeTesla Roadster vriend en vijand verbaasde, gaat weldra in California een "Giga-Factory" opstarten waar batterijen worden gemaakt. Musk viseert China omdat deze natie met het jaar welvarender wordt. Maar het gaat over de elektrische auto en daarin zijn de batterij-materialen cruciaal. Nu trachten de Chinezen dit materiaal massaal in te voeren, precies met het oog op gebruik in batterij voor EV's. Globaal zijn alle zeldzame metalen en nieuwe materialen voor industrieel en gebruik in elektrische auto's voor Vroeg of laat zullen ze dat gegeven zelfs nog als politiek wapen kunnen gebruiken Hou U vast, zit goed op Uw stoel.

Hier is de jongste nieuwe serie waar het over gaat: Goud dat blinkt zal verdoffen door de speculaties op de aandelenmarkten. Overigens is er met goud sinds iets goed mysterieus mis. Maar dat is een ander verhaal. De bedoeling van alle research is de standtijd van een batterij te verhogen. Waardoor de actieradius van een voertuig kan worden verlengd.

Nu is die bij de gemiddelde - dure -  EV eigenlijk beperkt. Mijn directe geheugen zegt me dat Daihatsu ooit de langste afstand op één lading reed. Van Tokio naar Nagoya. Iets meer dan km. Dat is al respectabel. Allemaal puur elektrisch gereden. Maar met een beangstigend gevoel voor iemand die de rijstijl ermee niet kent. Die staat snel aan de kant. In plaats van in fysiek goud te investeren lijkt het verstandiger te worden in goudmijnaandelen en o.

Als je nog kan. Maar de elektrische auto komt er met zekerheid. Alle hybrides - ook die van Toyota met motor op waterstof - slaan de brug naar puur elektrisch rijden. Zo is de autogeschiedenis overigens begonnen.

Er zal nog wat tijd overgaan. Maar tegen zullen de silhouette's ervan zich duidelijk aftekenen. Tegen zal een conventionele auto iets lachwekkend zijn geworden. Iemand die dat beweert wordt vandaag nog voor gek verklaart. Porsche heeft het moeten afleggen tegen zustermerk Audi en Toyota was hun ook nog iets te sterk in de jongste 24 Uren van Le Mans.

Volgend jaar, op 13 en 14 juni , zal Porsche opnieuw proberen in La Sarthe te winnen Dat zou de 17de keer zijn. Maar wat aan batterijtechniek in die auto werd gebruikt, onderstreept alleen dat visionair Alan Musk gelijk zal krijgen. Hij zal in China mee andere dingen laten blinken dan goud. Want al wat blinkt is geen goud. Dat weten we allemaal. Volgende week ontvangt Francorchamps voor het eerst de "nieuwe" controversieel blijvende Formule 1 ter gelegenheid van de GP van België.

Zonder overdrijven blijft het nu 7, km lange tracé het mooiste circuit ter wereld. Als oude Belg zeg ik dit niet nostalgisch. Het is gewoon zo en de coureurs van toen, van vandaag en in de toekomst zullen wellicht hetzelfde zeggen. Het is ondenkbaar - maar praktisch niet onmogelijk - dat als de Grote Manitou Bernie Ecclestone het niet meer voor het zeggen zou hebben, de GP van België op een historische plek in de uitlopers van het Eifelgebergte niet meer zou doorgaan. Maar er beweegt veel in de F1.

Jong en oud ontmoeten elkaar en beginnen respect te tonen nadat het wereldje eens goed dooreen is geschud. De "full-hybride" Formule 1 heeft de ingenieurswereld dooreengeschud. De dominatie van Renault in de Red Bull's is gebroken door de Mercedes "Power Unit" en bij Ferrari is de topmotoren-ingenieur Luca Marmorini weggegaan, net als Adrian Newey vindt dat hij er de brui gaat aan geven.

Omdat de F1 wat teveel op de eenheidsworst van de promotiefomules gaat gelijken. Ferrari is door heel de autogeschiedenis door "drama" geweest. Door de tirannieke Enzo op zich al, maar ook door de overwinningen, ongevallen en doden in de F1 geschiedenis. Maar voor nu vooral als object. Iedereen zou een Ferrari willen. In de laatste jaren van het leven - nu 26 jaar geleden overleden - van "Il Commendatore" was Luca Montezemolo al een vaste waarde, geliefd en gehaat.

De "dokter in de Rechten" hield zich evenwel op de achtergrond tijdens de zeven wereldtitels van Michaël Schumacher, die met het summum aan technisch auto-engineering Ross Brawn en autosportmirakel Jean Todt een hechte Drievuldigheid vormden. De Braziliaanse Rubens Barrichello kan daar alles over vertellen. Mercedes stopte de competitie in nadat de Mercedes van Pierre Levegh tijdens de 24 Uren van Le Mans in de hoofdtribune vloog en ontplofte.

Daarbij kwamen 82 mensen om het leven. Montezemolo zit met een groot probleem. Hij verving een verdienstelijke Stefano Domenicali als teammanger door Marco Mattiacci die vanuit het niets van Ferrari Noord-Amerika naar de F1 kwam gevallen.

Of toch op zijn minst dit jaar nog eens een GP winnen, voorbij Red Bull en de viervoudige niet gefrustreerde maar zeer vermoeide Sebastien Vettel rijden. Waarmee macho-gedoe van onbenullen die Bernie's Circus bevolken, wordt gekelderd en de puristen elkaar vinden in diepmenselijke proporties. Minttu Virtanen moet de vrucht van Kimi -Räikkönen al embryonaal in haar schoot hebben gehad toen Kimi met de Ferrari in Canada tussen de betonmuren werd gekatapulteerd en frontaal erop tot stilstand kwam.

De zogenaamde koele Fin heeft wel genoeg hitte afgegeven opdat hij begin vader zal worden. Ondertussen wil Ferrari Kimi zien winnen. In is hij al wereldkampioen geworden met Ferrari.

En Fernando Alonso wil dat ook bereiken. Voor beiden is dat dit jaar al zeker uitgesloten. Rosberg of Hamilton gaan de titel winnen.

Mercedes is al zeker van de wereldtitel bij de constructeurs. Die zal zijn come-back maken en nog enkele wereldtitels aaneenrijgen zoals zijn grote voorbeeld en landgenoot Schumacher dat heeft voorgedaan. Maar wat is de jongeman moe van vier jaar alle weelde te moeten torsen van als "snotneus" in zijn gedrag naar Webber en nu Ricciardo toe soms letterlijk pubergedrag wereldkampioen F1 te zijn.

Halfgod moeten spelen, met soms alle akelige, ongezellige plichtplegingen van protocols toe. Stinkend rijk zijn, alles wat zijn hartje lust kunnen krijgen, en wat hij niet heeft is dat hij het zelf niet heeft gewild.

Hij wil maar één ding: Hij zag dit voorjaar zijn wereld instorten als hij niet meer kon winnen. Maar hij raapt de stenen van de ruïne weer op en bouwt, zit in de klas van het leven te leren "sorry" te zeggen. Ook niet meer mokken als je eens niet wint. Je kan niet altijd winnen. Maar de manier waarop hij de jongste tijd vooral op zichzelf aan het winnen is, zal maken dat best een Vettel tot vervelens toe terug ziet winnen.

Niet Kimi zelf, maar zijn ploegmaat Fernando Alonso, ziet de Fin verbeten terug op het voorplan komen. Op z'n minst al met zijn baby in zijn armen. Dank u vriendinnetje, vrouwtje Minttu. Zij weet dat ze hem Iceman noemen, maar ook in - bijvoorbeeld - Ijsland smeult het aardvuur onder de dunne aardkors.

Je kan er met je been doorschieten. Rondom de geysers o. Barstens van talent, met een klein hartje voorzeker maar met een gladiatormentaliteit. Luca di Montezemolo was er als de kippen bij om het nieuws de kop in te drukken dat Kimi "La Scuderia" zou verlaten. Luca zegde daarmee iets heel verstandigs.

Want Kimi en Alfonso hebben die koppige ezel die het Steigerend Paard tot nu toe in de nieuwe F1 is geweest, aan den lijve gevoeld. Je mag ingenieur zijn zoveel je wil, plankgas door een bocht gaan waar het eigenlijk in mensenmaat niet meer mogelijk is, dat doen de autocoureurs. Zij voelen de dwarsheid, de tegenstrijdigheid die in iedere auto zit. De ingenieur pluist alleen data uit. Nooit eens met de poep dichtgeknepen als schrikreactie zoals de coureur omdat ie wéét dat ie te laat remde Wijduit door onderstuur door een bocht gaat maar er toch voor zorgt dat het "onding" niet in de bandenmuur of betonmuur aan fladderen scheurt.

Niemand die de oorsprong en het gedrag ervan niet heeft aangevoeld kan een vertaling ervan voor evoluties naar technici toe zenden. Althans ik weet het niet, maar het is te hopen dat Bernie Ecclestone in Francorchamps is.

Ook al kent de afloop van "the case" mogelijk een kentering. Ecclestone en Spa zijn onafscheidelijk zakelijk verbonden. Zoals hij het ooit was met Maurice Beliën - zaliger - in Zolder. Zoals volgende week in Francorchamps opnieuw. Puur Formule 1 en een niet na te vertellen historiek die in begon en een zekere Jules de Their als circuitontwerper had. Onbegonnen werk daarover hier dieper op in te gaan. Hamilton en Rosberg zullen er met Mercedes weer schitteren.

Tenzij in die ruime drie weken zomerpauze tussen Hongarije en Francorchamps enkele ingenieurs geen vakantie hebben genomen en nieuwe motor-adem voor hun team hebben uitgekiend. Om een verrassing te brengen in de Ardennen? En daarna vordert het seizoen snel. Met Francorchamps bijgeteld zijn er nog acht races te rijden.

Toto Wolff heeft bij Mercedes ook gedaan gekregen Rosberg en Hamilton gewoon te laten racen. Niki Lauda zal wellicht dat advies hebben gegeven na het onverkwikkelijke voorval in Hongarije. Onderhuids blijft het een menselijk schaakspel. Al zal de pitlane in Francorchamps weer vol lopen met buitenaardse luchtbellen die worden doorprikt door hun eigen arrogantie. Dat heeft die Luca Di Montezemolo dan weer echt niet. Hij behoort tot de weldenkenden. Al zal hij al wel aan Luca hebben gevraagd wanneer Ferrari nog eens een GP gaat winnen.

Zelfs een di Montezemolo, Ferraribaas, voelt zich wat ongemakkelijk met zo'n vraag. Bernie Ecclestone's "dading" voor de rechtbank in München om via het betalen van miljoen dollar te ontsnappen aan de - theoretische - dreiging van 10 jaar gevangenis is vandaag verworpen. De in betrokken BayernLB bank waarvan een directeur Gerhard Gribkowsky "smeergeld" zou hebben ontvangen vecht het vonnis aan.

Bijgevolg is de F1-paus nog niet gerust. Zijn advokaat weigerde alle commentaar. In mijn onverwacht nogal gevuld leven heb ik niemand ontmoet die geen fouten had en er geen maakte. Het proces rond omkoping  in zo'n 32 miljoen "smeergeld" aan Duitse bankier betaald vanwege Bernie Ecclestone in Duitsland heeft mij met walging vervuld.

Nochtans zijn Bernie en ondergetekende nooit uitstekende kenissen geweest. De keren dat ik hem mocht ontmoeten, aanzitten aan tafel, bleek ik - en niet ik alleen - te licht te wegen om zijn inzicht -en te begrijpen, te delen. Hij maakte soms ook domme beslissingen en deed soms dwaze uitspraken. Door de vrijspraak met de afkoping van zijn proces is het gerecht in Duitsland omzeggens in opspraak gekomen. Wie het meeste geld heeft kan vrijuit gaan.

Als dat het vaak terechte uitgangspunt is, dan hangt er een zwaard van Damocles boven vele hoofden. Want in alle domeinen die dominerend zijn in de gang van de wereld, is dat altijd al het geval geweest. Wat niet hetzelfde is als op alles het etiket "OK" te plakken. Zeker niet, maar het is pervers om een jarige - ik ga hem "deugniet" noemen - op deze wijze te schande te zetten. En het is waar: Ecclestone moest en zou in alles zijn zin hebben. Hij aanbad en aanbidt nog geld en goud. Zoals er meerdere op deze aarbol zijn Als op 12 oktober de GP van Rusland in Sochi wordt gereden kan dat vragen oproepen of de Napoleon van de F1 de mysterieuze Vladimir Poetin heeft omgekocht?

Waar ik wel op durf verwedden is dat ze samen niet in een gammel frituur de lunch hebben gebruikt. Hebben Ecclestone en Poetin samen gegeten? Ze waren een tweetal jaar geleden wel samen de bouw van het F1-circuit en de infrastructuur van de Olympische Winterspelen gaan "inspecteren". Na de bankencrisis die in de wereld uit evenwicht bracht, is alles en iedereen verdacht. Alleen "zijn", "bestaan" is al een kies gegeven. Er is een "ongemakkelijke vraag" uit ontstaan. Is het tolerant kinderen op de wereld te zetten, zonder zichzelf in eer en geweten te hebben onderzocht of je er kan voor zorgen, opvoeden, zelf opgevoed zijn?

Is het geen moord met voorbedachte rade een kind te baren als je weet dat je het geen menswaardig bestaan kan geven? Naar schatting zijn we in met plusminus 9 miljard wezens die "mensen" worden genoemd. Je hoeft het nieuws maar op te zetten om rond die benaming twijfel te doen rijzen.

Onze planeet is niet in staat genoegzaam voor eten, onderhoud, water, energie, hygiëne en gezondheidszorg te zorgen. Tegen zou de wereldproductie aan auto's net geen 90 miljoen eenheden per jaar bedragen. Dat is pure waanzin. De kloof tussen intellect en domheid groeit snel.

Bangelijk snel omdat mensen die vaak een leven lang in zogoed als ledigheid hebben doorgebracht jaloers worden op de materiële welstand van mensen die "iets" hebben gedaan in hun leven. Leeglopers willen en krijgen vaak ook exact wat doeners hebben veroverd met noeste arbeid. Dat is het echte spanningsveld. Dat is de echte lont aan het slapend vuurwerk.

De jonge mensen ontsnappen aan die kritiek omdat o. Niet aan de werkgelegenheid van de jonge generaties denken. Jaloers zijn op de Japanners, lachen met de Chinezen, de Indiërs en Brazilië alleen als synomiem van pikante tanga's rond mooie bruingezonde billen zien op het zilver zandtapijt van Copacabana.

Ondertussen afglijden naar radeloosheid, machteloosheid. Wijs niet met de vinger naar de twee jongste generaties.

Er is geen waardig werk voor hen. Die honderdduizenden mensen wereldwijd werk geeft. En dus die belangrijke welvaart. Die stond te schande! De aanklacht zal volgens de letteren wel juist zijn geweest, met risico op 10 jaar cel. Dàt is wat essentieel is afgekocht. Alleen de gedachte is al beschamend. Maar wat hij heeft gedaan, gebeurt dagelijks wereldwijd in heel de zakenwereld.

Dus is stilte geboden. In Duitsland wordt het momenteel een schande geheten dat Bernie Ecclestone "terug naar zijn riante positie kan gaan als baas van de Formule Dààr IS natuurlijk zijn plaats. Wat zou hij anders doen? Op een bezemsteel hangend, sigarettenpeuk in de mond, rondgapend, wachtend tot het vijf uur is en eens thuis na frieten en cervela, met tartaar aub, wegzakken voor "Family"? Neen, ik heb in Bernie geen vriend gehad, hij was dat ook niet voor mij.

Tikte mij eens in mijn jonge jaren serieus op de vingers nadat ik me zeer autosportkritisch over hem had uitgelaten. Het "botsinkje" werd uitgepraat. Ondergetekende is "een man als een boom, maar te kort afgezaagd. Dat belet niet dat zijn "proces" wereldwijd op alle zenders "actualiteit" was. De gevaarlijkste eigenschap die mensen kunnen hebben.

Daarom schuwen "de begoeden" de "jaloersen" en wordt de kloof tussen "rijk en arm" nog groter. Pretentieus in de "ik-vorm" ben ik blij dat Bernie waardig de rechtbank in München heeft kunnen verlaten. Het moest meer mensen overkomen, maar of hij in ere is hersteld? De wonde is toegebracht. Voor Bernie, voor 't gerecht, voor onze zieke maatschappij. Wat in concreto "afkoping van het proces" wordt genoemd is juridisch niet anders dan een "dading" die tussen twee partijen wordt gedaan, teneinde aan een aanslepende en onverkwikkelijke story een eind te maken.

Dagelijks worden duizenden, misschien wel honderdduizenden "dadingen" gedaan. Zoals zopas toch ook iets in die aard moet zijn gebeurd i. De veronderstelling van omkoping werd toch ook geseponeerd. Die familie is natuurlijk minder spectaculair dan een Bernie Ecclestone die je als een Napoleon, een F1-Paus, naar Elba zou kunnen zenden Dadingen zijn dagelijkse kost in de financiële wereld, ook tussen banken, verzekeringsmaatschappijen en advokaten, maar niet noodzakelijk in een rechtbank met publieke zitting.

Die van Bernie was natuurlijk wat opvallender, met onderhuids een lichte zweem van een afrekening. Een vette kluif voor zijn vijanden, de jaloersen. In Japan en Amerika rijden al zelfbesturende auto's rond als experiment. Binnenkort - in januari  - ook in Engeland. Mochten de experimenten slagen - en alles wijst daarop - dan kunnen die voertuigen ons van de verkeersgesel van vandaag verlossen. Een auto is een ingewikkelde machine, verpakt in emotioneel publiciteitspapier.

Die emotie, het machobeeld dat van een auto wordt gemaakt doet die ondingen verkopen en zorgt voor werkgelegenheid. Maar ook voor ontieglijk veel ellende. Een mens kan zijn emoties niet de baas. Dat leert de geschiedenis en de actualiteit van iedere dag. Ongevallen, doden, gekwetsten, oorlogen en dwaas religieus gedoe van alle kanten. Om de belasting die de auto door ongevallen door onbesuisd rijden op de maatschappij legt te verminderen of compleet uit te sluiten, moet de bediener van die machine worden uitgschakeld.

Dat kan alleen door het hele verkeer te automatiseren, t. Volvo is daar altijd pionier in geweest en Mercedes ook. Ruim dertig à vijfëndertig jaar geleden reed ik in Zweden Volvo's die los van de bestuurder's wil, zich aanpastten aan wat de verkeersborden bevolen. Waar zijn die goede intenties gebleven? Hoeveel belastingsgeld aan stupide flitspalen, misdadige verkeersdrempels en idiote snelheidswisselingen op onmogelijke afstanden, zou al niet zijn uitgespaard?

Neen, smossen met het geld van de burger en dan schrikken dat de kas leeg is. Als de elektrische auto niet doorbreekt, als de hybride-auto te duur blijft voor het gemiddeld budget en de overheid de ogen - gewild eigenwijs - sluit voor de reëel bestaande mogelijkheden van echt veilig verkeer door emotionaliteit weg te nemen van de auto, dan is het prediken in de woestijn.

Mijn passie, mijn leven, mijn geliefde autosport doet daar ook geen goed aan. Het straalt "macho" uit. Baas over een ander, over anderen en andere dingen. Echte meesters zijn zij die anderen in hun waardigheid laten. Ook in het verkeer. Voorrang verlenen, soms al het echt niet moet, is een teken van opvoeding, van wellevendheid. Wie een zelfrijdende auto koopt, zal getuigen van burgerzin. Maar héél vaak sip kijken. De leider in de WK-stand had in de 57ste van de 70 ronden nog een nieuwe set supersofts in de pits laten monteren.

Daarop kan je razendsnelle bochtsnelheden mee realiseren. Daarom kwam Rosberg ook zo snel in het zog van Hamilton, die wist "Nico is op één seconde van mij". In de F1 is dat een eeuwigheid. Maar de volgende ronde werd de Mercedes alsmaar groter in de spiegels van Hamilton. Toen kwam het verzoek, de vraag, het bevel, om zijn ploegmaat voorbij te laten en alsnog te winnen.

Rosberg had er eerder al "stilletjes" om gesmeekt. Hamilton's mediumbanden begonnen te zwalpen, net als die van Alonso's Ferrari F14T. Alleen Ricciardo had tijdig aan verse rubbers gedacht en reed naar zijn tweede GP-zege toe. Binnengaan voor nieuwe banden kon Hamilton niet meer, maar Rosberg voorbij laten, beleefd de helm afnemen en zeggen "na U Nico", dat was teveel voor de Brit. Zowel vorige week in Hockenheim als nu in Hongarije, startte Hamilton als laatste en moest hij de tweede opeenvolgende race iedereen inhalen om weer in de spits van het spektakel te geraken.

Even zag het ernaar uit dat Lewis zelfs nog de zege kon grijpen. Toen bleek dat zoiets dromerij was, begon hij te tellen. Zijn derde plaats 15 punten , die vierde van Rosberg 12 eenheden , dat bracht hem op 11 punten van de WK-leider. Hamilton zag door zijn weigering om het teamorder van Wolff op te volgen de schade in de WK-stand beperkt.

Vanuit teambaas Wolff strategie gezien had - als Lewis Nico zou hebben voorbijgelaten - mogelijk een Mercedes gewonnen in plaats van een Red Bull-Renault. Toto Wolff moet natuurlijk ook rekenschap afleggen bij de Mercedestop. Maar we zullen eindigen met de wijsheid van de levende legende Niki Lauda. Hij speelt bij Mercedes de rol van non-executive-ceo.

Hij is driemaal wereldkampioen F1 geweest , en en is het best geplaatst om een koerssituatie te analyseren. Hij is een wijs man. Hij besloot dat in de context van het wereldkampioenschap Lewis Hamilton "gemachtigd" was het teamorder van Wolff te negeren, te weigeren. Geen mens heeft hem tegengesproken.

Monumenten spreek je niet tegen. Net als zo'n standbeeld antwoordde de Oostenrijker ook niet op domme vragen als "wat denk je van de vraag of Lewis zijn ploegmaat, maar vooral rivaal, had moeten voorbijlaten?

Waarna de F1 wat zomervakantie neemt. Dat gebeurde in een scenario voor een thriller die zuur opbrak voor trainingsnelste Nico Rosberg die een perfecte start nam op een opdrogende Hongaroring. Hij reed direct van zijn landgenoot Vettel weg, maar in de negende ronde slipte Ericcson met de Caterham-Renault de muur in, en direct safety-car. Zodoende zag Rosberg zijn tegenstanders terugkomen en was alle inspanning vergeefs.

Alles was ineens tegen Rosberg, die dan weer negende, dan weer derde en zesde was. De banden wissels zorgden voor een hectisch wedstrijdbeeld. Gestart vanuit de pits, samen met Kevin Magnussen, was het "spook" in de op til zijnde thriller op de Hongaroring niet minder dan Lewis Hamilton!

Na Hockenheim was het de tweede keer dat de Brit achter iedereen moest vertrekken. Wegens zijn tegenslag met de door een benzinelek in brand gevlogen Mercedes. De manier waarop hij - nogmaals - remonteerde is alleen de beste autocoureurs gegeven.

Hij draagt niet altijd alle sympathie weg, maar dat respect voor zijn kunnen is zeker verdiend. Tegen de 50 à 55ste ronde zat hij in derde positie met zeker degraderende banden. Pientere Daniël Ricciardo had eerder verse banden gehaald en pakte daardoor zowel Alonso, tweede, en de door bandensleet geplaagde Lewis Hamilton quasi tesamen. Maar de verbeten Brit hield Rosberg van het podium.

Ricciardo won zijn tweede GP en Rosberg bleef aan de vierde plaats "plakken". In de 57ste ronde van de 70, haalde hij nog nieuwe banden en plaatste een ultieme aanval op Hamilton. De Duitser was er achteraf de kluts van kwijt. Vervelend voor hem is dat Hamilton nu toch nog altijd maar op 11 punten van hem af staat voor de wereldtitel. Bovendien gaf hij, rijdend achter Hamilton, een blijk van verregaande naïviteit. Langs de radio vroeg hij de teamleiding waarom de Brit hem niet voorbijliet?

Dat is voor iemand die het drie keer in de vrije trainingen heeft moeten afleggen tegen ploegmaat Lewis Hamilton, een beetje veel gevraagd.

Bovendien vergat hij bij die vraag de fenomenale remonte van zijn ploegmaat en ook dat er geen teamorders zijn Maar die waren er wel.

Hamilton was gevraagd Rosberg voorbij te laten, maar die negeerde "het bevel". Achteraf zei Niki Lauda dat Hamilton in zijn recht was dat te doen. Daniël Ricciardo hees Red Bull-Renault weer op het hoogste schavotje. Ploegmaat, viervoudig wereldkampioen, Sebastien Vettel, bewees dat Red Bull er op vooruitgaat, maar verknalde zelf veel door een spectaculaire spin die goed afliep Voor hetzelfde was hij gevaren als Sergio Perez, trouwens het was op dezelfde plaats.

Maar het steigerend paard uit Maranello moet daarvoor de voorpoten nog iets hoger krabbelen. Daarin wordt men natuurlijk vlugger bruggepensioneerd dan als buschauffeur van De Lijn. Hoewel nooit is uitgemaakt welke van de twee het moeilijkst is. Hij reed in vlammen heuld de pitstraat binnen. Alleen is dit voor de Brit nu wel de bruutste pech die men zich kan voorstellen.

Morgen moet hij dus weer van achteraan in het veld starten en iedereen voorbijrijden wil hij WK-tegenstander en ploegmaat Nico Rosberg bijfietsen. In de laatste 12' van de kwalificaties ging het regenen en werd het een kat en muisspel tussen Nico Rosberg en Sebastien Vettel.

Dan weer Vettel in pole en dan weer Rosberg. Nico Rosberg won het pleit met 1'27" en behaalt daarmee zijn tiende "pole-position" uit zijn loopbaan. Tweemaal zoveel als zijn papa. De eerste rij is dus morgen een Duitse aangelegenheid. De hiërachie wordt goed door elkaar geschud. De heren Bottas Williams-Mercedes , Ricciardo Red Bull-Renault sluiten als derde en vierde aan in de kopgroep en bezetten de tweede startlijn. Terwijl Kimi Räikkönen zijn Ferrari niet door de eerste 18' minuten kreeg 17de , zette Fernando Alonso zijn rode bolide op de vijfde plaats.

Felipe Massa werd verdienstelijk zesde, gerekend na de emoties van Hockenheim en drie jaar geleden zijn ongeval hier op de Hongaroring waarbij hij een schokdemper van de auto van Rubens Barrichello op zijn hoofd kreeg. Twee tubes kapot en je stak er aan toe! Fietsen is er na een verkeersongeval niet meer bij maar Albert Van Damme 68 spuit nog steeds zijn ongezouten mening over het veldrijden. De crossers van vandaag zijn veel te lief voor elkaar. Maar ja, wij moesten rijden voor onze prijs.

Voor een overwinning kregen we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak er aan toe. Dat record zie ik niet meteen gebroken worden: Liboton heeft indertijd 17 keer de druivencross in Overijse gewonnen, dat is vandaag ondenkbaar. Steekt Sven Nys sinds jaar en dag met kop en schouders boven  het veldrijderspeloton uit, Van Damme plaatst de overmacht van  de 'Kannibaal van Baal' in perspectief.

Ik heb niks tegen Nys, maar  Erik De Vlaeminck was een nog betere renner. Niet enkel omwille van zijn zeven wereldtitels, ook in het wegrennen schreef  hij klassiekers op zijn naam. Dat zie ik Nys niet meteen doen.

Op het scherp van snee De lof aan het adres van de ex-bondscoach is opmerkelijk. Tijdens carrière waren de Eeklonaar en de Leeuw van Laarne immers jarenlang rivalen. Je kan het een beetje ver-gelijken met de geanimeerde duels Nys-Wellens. Maar dan wel op het scherp van de snee, voegt Van Damme er meteen aan toe.

Als De Vlaeminck en ik samen naar een hindernis reden kwamen er ellebogen aan te pas. Vandaag zijn de crossers veel te lief voor elkaar. Maar ja, wat wil je? Wij moesten rijden voor onze prijs. Zelfs als Belgisch kampioen kreeg ik geen startgeld. Bij winst streken we 1. Twee tubes kapot rijden en je stak eraan toe. Dat ik het tijdens mijn carrière nooit op de weg heb geprobeerd is het enige waar ik spijt van heb.

Dat kon echter niet. Als bloemist werkte ik tijdens de zomer 15 uur per dag. Tijdens het kalme winterseizoen was er wel tijd, zo ben ik ook cyclocrosser geworden. Ik ben trouwens altijd blijven werken, vertegenwoordiger in zeep, contracten afsluiten voor een bierhandel, noem  maar op. Dat de profs van vandaag verwend zijn? Axel Merckx verdiende op één been meer dan zijn vader ooit heeft bijeen gekoerst.

Je bent er zoals op alle blogs steeds welkom. Maar je hebt er dat tikkeltje meer dat je ook lid kan worden van de De keurslager viert zijn 25ste verjaardag, kom langs en laat u verrassen bij uw favoriete keurslager tijdens het feestweekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 november U houdt van lekker eten en u weet kwaliteit op prijs te stellen?

U kijkt altijd uit naar interessante weetjes en staat open voor leuke nieuwigheden? Dan is het Keurslagermagazine Goedgekeurd u op het lijf geschreven! Goedgekeurd biedt u een aangename mix van onderwerpen die van dichtbij, maar ook van iets verderweg, met de Keurslager te maken hebben.

Verhalen over de Keurslagers zelf, over de vrouw achter de vakman en over de typische Keurslagerspecialiteiten, maar ook over boeiende kook-ideeën of originele uitstapjes. U vindt zeker uw gading! Neem zeker ook deel aan de puzzel die u telkens in Goedgekeurd vindt. Er vallen prachtige prijzen te winnen! De gelukkige winnaars vindt u telkens terug op de Keurslagerwebsite. Goedgekeurd verschijnt in het voorjaar en najaar, maar tijdens de eindejaarsperiode is er een speciale feestspecial voorzien!

Vanaf december ligt deze feestelijke editie bij alle Keurslagers. U kunt het magazine enkel bij uw Keurslager verkrijgen; vraag er gerust naar Week van de Smaak  Tussen 13 en 23 november eet de Vlaming zijn buikje weer rond tijdens de Week van de Smaak, hét jaarlijkse evenement rond smaakcultuur. Stad van de Smaak is Lier, het gastland is Frankrijk. Benieuwd of dit Lierse Vlaaikes met Franse tongval dan wel croissants op zijn Walter Grootaers oplevert De Week van de Smaak is een uitgelezen moment om onze meest gastvrije kant te laten zien.

Tal van organisatoren gingen met gastvrijheid en gastentafels aan de slag en organiseren  verrassende ontmoetingen en brengen heel onverwachte kennismakingen tot stand. Elke ontmoeting helpt om de eigen werking in een breder kader te plaatsen en mogelijkheden tot nieuwe samenwerking te ontdekken. Misschien is de gastentafel wel een startpunt om de samenstelling van de lokale cultuurraad wat jonger, intercultureler of vrouwelijker te maken.

Benieuwd naar de gastvrijheid van Vlaanderen? Via de zoekbox kun je daar specifiek op zoeken. Ik wist wel dat ze met schrijven bezig was, maar pas na haar dood heb ik beseft hoe intensief dat allemaal was. Marleen Dossche uit Lovendegem heeft nog maar één doel: Xenia kwam vorig jaar om het leven in een verkeersongeval. Ze schreef muziek en aangrijpende poëzie. Mama Marleen wil die creativiteit nu aan de buitenwereld laten zien. Xenia reed op 19 november vorig jaar met haar bromfiets naar huis.

Haar mama was jarig en ze had een heerlijke taart mee als verrassing. Maar Xenia is nooit thuis geraakt in de Eglantier in Lovendegem. Ze viel met haar bromfiets en overleed aan haar verwondingen. Is ze in een put gereden? Wat er precies gebeurd is, zullen we wellicht nooit weten", zegt mama Marleen Dossche. Xenia is er niet meer. De grote passie van de knappe jongedame was op het toneel staan, zingen en dansen.

Xenia schreef ook gedichten. Ik ben zeker dat het haar grote droom was om die muziek en teksten uit te brengen. Omdat zij dat niet meer kan, willen wij er alles aan doen om haar droom postuum te verwezenlijken. Typisch Xenia De gedichten die Xenia schreef zijn geen rijmpjes over blauwe lucht en koude nachten. Je moet ze een paar keer lezen vooraleer je echt snapt wat Xenia bedoelt. Ze zat altijd verzonken in gedachten. Ze ging alles ver zoeken en toen ik soms wat meer uitleg vroeg zei ze meestal gewoon dat ik dat toch niet begreep", zegt mama Marleen.

Binnenkort is er het gedichtenboek 'Xenia'. Daarvoor werkt mama Marleen nauw samen met enkele goede vrienden van het meisje om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals Xenia het zou hebben gewild. Later wil de familie ook een cd uitbrengen met liedjes waarvan Xenia de tekst schreef. Het geld zal worden gebruikt om kinderen met een beperking te helpen.

Anouk De muziek van Xenia zou nog wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden. Ik heb een mooie brief geschreven naar de Nederlandse zangeres Anouk met de vraag of zij dat nummer zou willen zingen", vertelt mama Marleen. Ik hoop echt dat ik dat kan realiseren, ook al zal het niet eenvoudig zijn. Om extra geld te verzamelen voor het goede doel en om de droomprojecten van Xenia verder te realiseren, heeft de familie Xenia ook inge-schreven in de wedstrijd 'Mooi zijn is' van Nivea.

Daarin gaat het schoonheidsmerk op zoek naar mensen die de wereld mooier maken. De hoofdprijs is 3. Op vrijdag 14 november wordt er te Lovendegem in het zaaltje een avond gehouden om Xenia te gedenken. Die avond zullen vrienden en vriendinnen van Xenia haar liedjes komen zingen. Haar poëzie zal ook worden voorgelezen. Ook wordt er voor randanimatie gezorgd zodat het een serene maar gezellige avond kan worden.

Het is één jaar geleden dat we afscheid hebben moeten nemen van Xenia. Een betere manier om haar te gedenken, kan ik mij niet voorstellen zegt mama Marleen. Tot 15 december kan je nog stemmen op www. Dirk Tegenbos en echtgenoot Sien renoveren geklasseerd tractiestation.

Het geklasseerd tractiestation van De Lijn langs de kustbaan tussen Middelkerke en Westende krijgt stilaan zijn oude luister terug. Er is nog werk aan de winkel, maar concessiehouder Dirk Tegenbos en zijn echtgenote Sien hebben al een lange weg afgelegd. Ik heb het gebouw voor het eerst gefotografeerd in ", herinnert Dirk Tegenbos zich, "Het is me blijven boeien. In geraakte het gebouw, tegen de zin van eigenaar De Lijn die het wou afbreken, geklasseerd. In sloot ik een voorakkoord van erfpacht met De Lijn, maar het duurde nog een hele tijd voor die definitief werd.

Sindsdien ben ik continu bezig met renovatiewerken, allemaal zonder subsidies overigens. Eerst dacht ik er een horecazaak van te maken - en dat idee leeft nog altijd een beetje maar we opteren nu in de eerste plaats voor een grote vakantiewoning die we zullen verhuren om wat van onze investeringen te recupereren. Er zijn onlangs wat discussies gerezen met de eigenaar, De Lijn. Er is namelijk sprake om het technisch gedeelte, waar de elektriciteit wordt opgewekt, te vernieuwen en waar men dan meestal opteert voor schaalverkleining, wil men hier nu vreemd genoeg uitbreiden.

De erfpachtakte is echter zeer duidelijk hier-omtrent: Dirk en Sien Tegenbos hebben inderdaad al heel wat gerealiseerd in en buiten het complex, maar er ligt nog werk in het verschiet. Alle muren zijn verfklaar, de binnendeuren zijn gerestaureerd en kunnen binnenkort afgewerkt worden.

Ook de leefruimte is bijna klaar, er zijn nieuwe sanitaire voorzieningen, de elektriciteit werd volledig vernieuwd en binnenkort komen er nieuwe ramen", gaat Dirk Tegenbos verder. Eerstdaags beginnen we de resterende binnenmuren te schilderen. Dat zal heel wat veranderen aan het uitzicht binnenin. Dergelijke werken gaan vlug en vlot, maar de voorbereiding om alles schilderklaar te maken en te herstellen was de grootste brok.

De erfpachtakte bepaalt dat het gebouw binnen de vijf jaar volledig moet gerenoveerd zijn. We zijn even-eens al een tijd bezig met buitenwerken aan de gevel en ik zie er geen problemen in om binnen de vastgestelde tijdslimiet het gebouw zijn oude glorie terug te geven", aldus nog Dirk Tegenbos, die trouwens binnenhuisarchitect van beroep is. Hij werkt momenteel voor een bedrijf dat onder meer het Manhattan Centre in Brussel renoveert. De opnames zijn afgelopen zomer begonnen.

Het is weer zover! De 12de verkiezing van de 'Site van het Jaar' staat in de startblokken. Jouw website heeft namelijk onze eindselectie gehaald en maakt deel uit van de genomineerde sites! Deze e-mail heb ik vorige week ontvangen van Clickx. Ik heb jullie stem echt nodig. Vind ook jij Hobbycreatief een mooie plaats verdiend? Om kennnis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regio s van FrankriJk, spiegelden we ze aan onze eigen provincies.

Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar aanknopingspunten in keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regio's en creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur van hun eigen gemeente of regio.

Kook met zeevruchten ontdek welke heiligen voedsel in  hun schild voeren, proef het verschil tussen de Bretoense en Vlaamse boekweitpannenkoeken en bezoek de verbroederingsproeverijen met Franse grensdorpen.

Maak een culinaire tocht door de verschillende regio's van Frankrijk!. Surf naar weekvandesmaak om je culinaire etappes uit te stippelen. Routeplanner maakt het fietsers extra gemakkelijk: Sinds dit jáar is de volledige provincie Oost-Vlaanderen voorzien van een fietsnetwerk.

Van iedere regio is een fietsnetwerkkaart beschikbaar. Aan de hand van de kaart en via de groen-witte knooppuntbordjes zijn er oneindig veelmogelijkheden om fietstochten samen te stellen langs de mooiste plekjes in de hele provincie.

Vanaf nu kun je ook op de website  terecht voor het online uitstippelen van fietsroutes op het fietsnetwerk. Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde samen met het Gentse bedrijf Route You een online fietsrouteplanner waardoor je snel en gebruiksvriendelijk een fietstocht kan samenstellen vanachter jouw computer. In de toekomst zal de fietsrouteplanner nog heel wat extra functionaliteiten bevatten.

Zo zal je routes kunnen plannen door het ingeven van bezienswaardigheden of door het aantal kilometer dat je wenst te fietsen. Op die manier kan je echt een fietstocht op maat van je interesses samenstellen. De fietsrouteplanner is te raadplegen via www. Malia 10 en Sasha 7 Obama zijn gevraagd voor een aflevering die pas volgend jaar wordt opgenomen. Wellicht zullen de dochters van de nieuwe president rond die tijd iets doen in de serie", aldus nog Cyrus, die weigerde meer details prijs te geven.

Obama, die vorige week werd verkozen tot de eerste gekleurde president van de Verenigde Staten, verklaarde eerder in interviews dat zijn dochter Malia een grote fan is van de tv-reeks. Het is nog niet bekend of hij zijn kinderen zal toelaten een rol te spelen in de show. Antwerps gourverneur Cathy Berx is naar eigen zeggen bijzonder geraakt door het overlijden van Van de Velde. Berx prijst Van de Velde voor zijn authenticiteit en eerlijke manier waarop hij muziek maakte.

Ze had het privilege om de man verschillende keren live aan het werk te zien. Ik kreeg dan altijd een soort van privéconcert en luisterde ook aandachtig als hij in de tuin aan het zingen was. Daar componeerde hij trouwens nog een nummer over de vreselijke ziekte waar hij uiteindelijk aan overleden is", zegt een emotionele gouverneur.

Wannes Van de Velde, tijdens de concerten in september "Hij was een mooi mens en een groot muzikant die met hart en ziel voor zijn gemeenschap leefde", zegt Anciaux.

Hij was een groot artiest die talloze Vlamingen, en Antwerpenaars in het bijzonder, op een heel authentieke manier wist te boeien en te inspireren. Vlaanderen verliest vandaag een icoon", aldus Peeters. De minister-president betuigt zijn medeleven aan de naaste familieleden van de kunstenaar. De schepen herinnert zich dat hij als jarige naar een optreden van Van de Velde ging kijken met zijn klasgenoten. We zaten in de zaal en maakten veel te veel lawaai. Wannes nam dat niet en stapte gewoon het podium af.

Toen voelden we ons stoer, jaren later maakte dat gevoel plaats voor schuldbesef", aldus de liberale schepen. Rouwregister "Het overlijden van Wannes Van de Velde is een klap voor elke Antwerpenaar die met zijn stad begaan is", zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens in een reactie. Vanaf woensdag ligt er in het stadhuis van Antwerpen een rouwregister dat iedereen mag ondertekenen. Daar kunnen inwoners van de stad hun appreciatie voor Wannes Van de Velde schriftelijk uitdrukken. Janssens herinnert zich Van de Velde niet alleen als begenadigd zanger en kunstenaar, maar ook als geëngageerd persoon.

Hij oogde toen al erg vermoeid, waarschijnlijk door zijn ziekte. Hij zal me altijd bijblijven als een groot artiest en een aangenaam persoon", besluit de Antwerpse burgervader.

Hij was zichtbaar geëmotioneerd. De gallerijhouder noemt Wannes Van de Velde een groot muzikant en een voortreffelijk schilder en tekenaar. Katastroof De leden van de Antwerpse folkoregroep Katastroof waren ook grote fans van de persoon en de muziek van Wannes Van de Velde. De overleden zanger inspireerde de groep die bekend staat voor nogal groffe teksten. Volgens Van Dale is het woord afgeleid van het Litouwse 'smagaria', wat zoveel betekent als '"lekkerbek".

Verder lezen we  alles omtrent smaak, een hele mond vol met andere woorden. Smaak, in zijn ruimere betekenis, is voor mij alvast het feest van alle zintuigen. Een levendige keuken die het huis vult met heerlijke en spannende geuren, nog voor er iets op tafel staat.

Een mooie en zorgzaam gedekte tafel, zowel feestelijk als dagdagelijks. Warm, koud, krokant, zacht, zout, zuur, zoet en bitter zijn de sensaties die we dankzij 'smaak' ervaren. Smaak maakt voor een flink stuk de kwaliteit van ons leven. Niets gaat boven een lekkere maaltijd die de mensen nauwer bij elkaar brengt. De tafel delen is een blijk van vriendschap en schept vertrouwen; leute en humor zijn nooit uit de lucht.

Alles wordt plots eenvoudiger en dikwijls veel toegankelijker. Door mijn dagdagelijkse bezigheden in 't Laurierblad ervaar ik "smaak" als een puur potje plezier dat ik deel met onze gasten en ons personeel, wij voelen ons "geluksverkopers" of "marchands de bonheur" om het in de taal van het Franse gastland te zeggen.

Frankrijk is, wat mij betreft, het land waar ik als jonge kok het belangrijkste deel van mijn opleiding heb genoten. Techniek en "savoir-vivre" gaan daar hand in hand. De markten en het aanbod van zoveel lekkere grondstoffen zijn indrukwekkend. Deze Week van de Smaak zal in vele opzichten hieraan de volle aandacht besteden, uiteraard in combinatie met onze producten en cultuur van alledag die even waardevol zijn als bij onze zuiderse buren.

Het overzicht van de geplande activiteiten in West-Vlaanderen laat u 't water in de mond komen. En om u helemaal in de sfeer te brengen van onze culinaire Tour de France serveer ik u  een recept met Franse en West-Vlaamse toets.

Makreel met zuurbes en cider Smakelijk! Vervolg; de culinaire geschiedenis van Frankrijk. Televisie is een machtig, maar beperkt medium. Geen plek ter wereld die zoveel huiver opwekt als Siberië. Dat is de openingszin van het nieuwe boek van Martin Heylen. Toch neemt hij na twee televisiereeksen het publiek opnieuw mee op avontuur.

In 'Terug naar Siberië' lees je welke gekke en ontroerende taferelen er zich afspeelden als de camera niét draaide. Mag ik even binnenkomen? Met déze ondertussen legendarische woorden trok Martin Heylen vijf jaar door Vlaanderen en stapte hij.

Ondertussen verraste de reportagemaker de Chinezen, Amerikanen en Russen met een allicht anders klinkend zinnetje. Maar telkens opnieuw slaagt hij erin om zichzelf uit te nodigen in een woonkamer van een totaal onbekende.

Ze moeten blijkbaar aanvoelen dat ik betrouwbaar ben, zegt Heylen. Dat weet ik niet. Maar ik zie er blijkbaar niet uit als een schoft of parasiet. Achteraf hoor ik soms van mensen dat ze niet hadden gedacht dat ze hun leven aan mij zouden vertellen.

Zo zie je maar. Levenswijsheid Mensenkennis heeft Martin Heylen met de jaren opgebouwd. In het boek vertelt hij ook hoe hij in een vorig leven als jarige arbeider werkte in een textielfabriek, maar zijn jeugd een zeer leerrijke periode is geweest. Een van mijn troeven is dat ik levenservaring heb. Ik heb jaren dubbel geleefd, veel gereisd, kinderen opgevoed, kinderen zien weggaan en  vrienden verloren.

Alle grote thema's zijn mij al overkomen. Zo bouw je een zekere levenswijsheid op. Schietgrage conservator Maar waarom nog een boek schrijven over een land waar je al twee televisiereeksen hebt gemaakt? Televisie is, een machtig, maar beperkt medium, aldus Heylen. Veel verhalen sneuvelden of werden gekort-wiekt in de montage. Boeiende personages werden noodgedwongen herleid tot zes minuutjes televisie. In het boek krijgen zij de eer die ze verdienen.

Maar het zijn niet alleen de diepgaandere gesprekken die blijven hangen bij het lezen van het boek. De flauwe moppen van de chauffeur, de moordende vrieskou, de camera die het niet doet op een cruciaal moment, het vluchten van een schietgrage conservator, de paranoïde douane, de aanwezigheid van het communisme en de wat te doen bij een gijzeling folder in het hotel zijn slechts enkele onvergetelijke momenten die hij neerpende.

Enthousiast Nu zijn boek klaar is, wil iedereen uiteraard weten wat de volgende bestemming zal worden van Martin HeYlen. Zeg week van de smaak, waar ga je heen? Maar Roodkapje overleefde en ze leidt u naar de essentie van de Week van de Smaak.

Eetcultuur en smaak zijn vormen van cultuurbeleving, ze bieden genot, ze fascineren en ze brengen mensen samen. Lees meer over de initiatiefnemer van de Week van de Smaak ß. In lanceerde ik als Vlaams minister van Cultuur, met de steun van mijn collega's van de Vlaamse regering, de eerste Week van de Smaak.

Het bleek meteen een schot in de roos, met een toekomst vol groeikansen. Maar ondanks dit optimisme had niemand toen durven voorspellen hoe dit cultuurevenement amper drie jaar later zou boomen. Het programma bulkt: Cijfers zeggen niet alles, maar ze geven wel een idee van de kwaliteit, de draagkracht en het succes van dit feest.

Naast smaak en culinaire ontdekkingstochten staan de begrippen samenwerking en participatie centraal bij de Week van de Smaak. Ook deze editie verzamelt eens te meer de meest onverwachte partners aan tafel en laat hen deelnemen letterlijk: Honderden initiatiefnemers vonden voor dit programma inspiratie in het gastland Frankrijk. Ze importeren een culinaire Tour de France in Vlaanderen en Brussel, gefietst door Vlaamse en Franse chefs, gekruid met eigen producten en eetgewoonten, gelardeerd met verhalen en tradities van hier en van over de grens.

Kinderen krijgen een bijzondere plaats in de Week van de Smaak. Veertig kindvriendelijke restaurants besteden speciale aandacht aan hen en stellen zich onder de naam EETiKET in een volledig herwerkte formule aan u voor. FARO is het nieuwe steunpunt dat ondersteuning biedt aan de sector van roerend en immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen.

Ook dit jaar verzetten de coördinatieploeg en hun collega's bergen werk. Samen met het kwaliteitscomité van de Week van de Smaak selecteerden zij een aantal smaakmakers, acties die opvallen door hun kwaliteit, originaliteit of bijzondere samenwerking tussen partners. Wie een smaakuitstap buiten zijn provincie wil maken, kan terecht op www. U ziet en smaakt het wellicht: Voeg daarbij het vakmanschap en werkelijk schitterende peterschap van meesterkok Guy Van Cauteren, het enthousiasme en het indrukwek¬kende programma van Lier, onze Stad van de Smaak, het begeesterende voorzitterschap van de gouverneur van Limburg Steve Stevaert Guy Van Cauteren over Smaak.

Snijd de stevige boter in stukjes en doe deze in een kom. Meng de Mix voor Appelkruimeltaart voorzichtig door de boter zodat er kruimels ontstaan. Voeg als laatste de melk toe let op dat er geen samenhangend deeg wordt gevormd. Bereid de custard volgens de aanwijzingen op de verpakking met de aangegeven ingrediënten.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de appel met de suiker en de kaneel en leg ze in de vuurvaste ovenschaaltjes. Giet hier de warme custard overheen en bestrooi deze rijkelijk met de boterkruimels. Oorontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Wie ooit oorontsteking heeft gehad, weet hoe verschrikkelijk veel pijn het doet Meestal gaat het spontaan weer over, maar soms is ingrijpen van een arts noodzakelijk.

Je maakt bij oorontsteking onderscheid tussen een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en een ontsteking van het middenoor. Ontsteking van de gehoorgang: Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Normaal wordt deze huid door onder andere oorsmeer beschermd. Hij kan geïrriteerd raken door prikkeling van cosmetische producten zeepresten, haarlak, etc.

Het dragen van een oortelefoon of gehoorapparaat kan eveneens irritatie geven; mensen met een gevoelige huid eczeem, psoriasis, allergie hebben eerder last van een geïrriteerde gehoorgang.

Jeuk, krabben en oorpeuteren vergroten de kans op kleine defecten in de huid, en dus de kans op ontstekingen — meestal is een bacterie of schimmel de oorzaak. Door een ontstekingsreactie is de huid schilferig, gezwollen en geeft vocht af. Het gehoor is soms enigszins beperkt door de zwelling; je gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel.

Behandeling en adviezen Een gehoorgangontsteking kan effectief worden behandeld met zure oordruppels met corticosteroïden Hydrocortison, ontstekingsremmend middel. Dré Steemans - beter bekend als Felice - zit vooral veel in zijn auto.

Of liever nog ga ik wandelen in de natuur. Maar gelukkig sta ik zelden in de file omdat ik weinig tijdens de spitsuren op de baan ben. Ik probeer me ook zo weinig mogelijk te verplaatsen, want ik hou niet van al die drukte op de weg. Mijn dokter heeft me een tijd geleden aangeraden om meer te bewegen. Daarom probeer ik nu alle korte verplaatsingen met mijn fiets te doen. Het moet wel gezellig blijven, dus in de regen zal je me niet snel op de fiets zien. Wandelt u ook graag? Wandelen vind ik ideaal om bij te praten en te filosoferen.

Al wandelend kom ik echt tot rust. Het is natuurlijk ook heel gezond. Ik wandel het liefst in de natuur, ik ken dan ook veel mooie wandelplekjes in ons land. Sinds ik in het centrum van Diest woon, trek ik ook vaak te voet de stad in. Bijvoorbeeld om naar de bakker te gaan, of gewoon voor de gezelligheid. Neemt u soms het openbaar vervoer? Het is natuurlijk wel beter voor het milieu, maar het past niet bij mijn werkritme. Als ik stop met werken, ligt het openbaar vervoer al lang stil.

Ook in mijn jeugd heb ik weinig bussen en trams van dichtbij gezien. Ik had er toen het geld niet voor. Ik heb wel veel gelift. Ik kwam zo vaak leuke mensen tegen.

Twee jaar lang ben ik elke dag vanuit Edegem naar mijn school in Mechelen gelift. Na een tijdje had ik zo mijn vaste auto's die mij meenamen. Eigenlijk was dat carpoolen avant la lettre! Het historische hart van de stad Brugge heeft altijd al toeristen kunnen bekoren. De afgelopen jaren is daar een nieuw segment bezoekers bij-gekomen: De haven van Zeebrugge mag dit jaar ruim zestig cruiseschepen verwelkomen. De eerste mochten we hier twintig jaar geleden al verwelkomen maar vooral de afgelopen vijf jaar zit het fenomeen in de lift.

Het aantal schepen is maar liefst verdubbeld. Amper een half uur later al kunnen de passagiers van boord om op uitstap te vertrekken. Een andere troef is volgens Bogaert de nabijheid van de historische stad Brugge en andere puike bestemmingen in de provincie.

De meeste schepen blijven één dag in Zeebrugge aangemeerd wat ideaal is voor een daguitstap naar Brugge. Die 60 cruiseschepen brengen samen pakweg Het zijn mensen zowel uit de Verenigde Staten als uit alle landen van Europa en het soort dagjestoeristen dat we in Brugge graag zien komen. Enerzijds is het een publiek dat op korte tijd veel spendeert en anderzijds krijgen ze tijdens die ene dag de smaak van Brugge te pakken. Onze ervaring is dat dat voldoende is om hen later voor een langere periode te laten terugkomen.

De cruisepassagiers kunnen uit een ruim gamma aan uitstappen kiezen en daarbij met veel facetten van Brugge kennismaken. Koninginnen en bv's De cruiseschepen die Zeebrugge opzoeken zijn niet van de minste. Zo ook het artiestenduo Nicole en Hugo. Voor ons is dit laatste bezoek heel betekenisvol. Jarenlang hebben wij met de QEII meegereisd en er opgetreden.

Dit prachtig schip is tijdens een belangrijk deel van ons leven onze thuis geweest. Ook voor ons is dit een hoofdstuk dat afgesloten wordt. We zijn dan ook blij dat we de kans kregen om in Zeebrugge afscheid te kunnen nemen, besluit het duo. Hersenscans van tieners met een geschiedenis van agressief pestgedrag tonen aan dat ze het leuk vinden wanneer iemand anders pijn lijdt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vervolg van gisteren Hoe leer je omgaan met een chronische stresssituatie?

Ademhalingstechnieken zoals de buikademhaling zorgen voor een betere spierontspanning. En verder is alles heilzaam waarmee je jezelf een plezier doet, van borduren tot joggen. Thierry Janssen vult aan: De patiënten voelen dit trouwens heel goed aan. Als bijvoorbeeld een kankerpatiënt in staat is om naar een chemokuur te gaan met de gedachte dat dit een positieve zaak is, zonder stil te staan bij de toxiciteit ervan, dan zijn de neveneffecten altijd minder, of worden ze in ieder geval als minder erg ervaren.

Ik stel mijn patiënten voor de therape te visualiseren. Bijvoorbeeld een chemotherapie te bekijken als goud dat door hun aders stoomt, of als zonne-energie die hen meer kracht geeft.

Zaterdag 29 november van 10u tot 16u Domeinbos Wijnendale, Torhout. Interesse voor brandhout zit in de lift en steeds meer mensen gaan zelf hout zagen in het bos. Heel wat van dit zaag- en snoeiwerk gebeurt door particulieren.

Het gaat hier veelal om onderhoud van knotbomen, houtkanten, hagen, hakhoutbosjes, bomenrijen en het uitvoeren van kleinschalige bosexploitaties. Bij de ene ligt het doel eerder bij het onderhoud zelf, bij de andere bij het eindproduct brandhout. Dikwijls kan de uitvoering van deze werken op een heel aantal vlakken nog verbeteren. Om hier op in te spelen, wordt ditmaal in West-Vlaanderen een demonstratiedag georganiseerd rond kleinschalige houtoogst: Brandhout, van bos tot stoof.

Vragen als Hoe stook je veilig voor het milieu en je eigen gezondheid? Welke machines zijn er op de markt? Verschillende demonstraties, informatiestands en een marktplaats waar ook effectief materiaal kan aangekocht worden, maken het geheel compleet. Om 16u wordt de dag afgesloten met een demo openbare houtverkoop. Wellness is hot - figuurlijk, maar ook letterlijk! Doe de deur naar de vrieskou achter je dicht en trek je terug in een zalige wereld van warme weldoeners.

Want je bent het waard Stoom afblazen Stoom afblazen is altijd goed. En de mogelijkheden om dat te doen zijn legio: Welke voorkeur je ook hebt, de warmte die hiermee gepaard gaat heeft een erg verkwikkend effect op lichaam en geest.

Terwijl we transpireren ontdoet het lichaam zich namelijk van zijn afvalstoffen. Hete stenen Je kunt op hete kolen lopen Een 'hot tone' massage' is al een eindje erg populair. Zoals de naam het zegt is dit een massage met hete stenen.

De stenen die gebruikt worden zijn vulkanische stenen die door de eeuwen heen glad gepolijst zijn door wind en water. Tijdens de massage hebben de stenen een temperatuur van ongeveer vijfenveertig graden. De combinatie van de warme lavastenen, warme olie en de ronde bewegingen op je lichaam werkt diep in op je spierweefsel en heeft daarmee een ontspannende invloed. Hot chocolate Wie de verleiding kan weerstaan om chocolade op te eten, kan zich er mee laten insmeren.

Een hot chocolate massage is één van de nieuwere zoete verwennerijen in dewellness sector. Er wordt dan vloeibare cacao op je lichaam gemasseerd. Omdat chocolade een stof bevat die een positieve invloed heeft op het 'gelukshormoon'. Je gaat je met andere woorden echt gelukkig gaan voelen na en hot chocolate massage. Cacao bevat trouwens ook antioxidanten die ook een gunstig biologisch effect hebben.

En dan hebben we het nog niet over de doordringende geur van de warme chocolade gehad die je tijdens de massage opsnuift. Een plezier voor lichaam, geest en reukorgaan. Warm bad je hoeft het in je zoektocht naar een warme weldoener niet altijd ver te zoeken.

Stap gewoon je eigen badkamer binnen! Vul je bad met heerlijk warm water, doe er enkele lekker geurende bad producten bij die zorgen voor de nodige ontspannende aroma's en voor een overvloed aan schuim.

Er zijn maar weinig toepassingen waarbij overdrijving toegelaten is en badschuim is er één van! Creatief Schrijven opent tijdens de Boekenbeurs opnieuw hotel ' liefdes'. In dit hotel beleef je de liefde met de ogen dicht. Je vlijt je neer op het bed en hoort de intieme stemmen van Geertje De Ceuleneer, Albrecht Wauters en Geert Maeckelbergh in het donker.

Want het cliché wil toch dat liefde blind is? Creatief Schrijven is het steunpunt voor niet-professionele schrijvers. In november lanceerde de organisatie de actie ' Liefdes'. Daarmee wil ze zo veel mogelijk mensen aanzetten tot schrijven. Iedereen kan zijn liefdesbrief posten op de website liefdes. Uiteindelijk zullen liefdesbrieven gepubliceerd worden in boekvorm.

Tot nog toe verschenen al vier boeken, goed voor brieven. Het vijfde boek is in de maak en ligt tijdens de Boekenbeurs half afgewerkt te wachten op nieuwe briefschrijvers. Het schrijfproject stelt de vraag of de liefde inderdaad blind maakt. Geert is een blinde muzikant-componist, Geertje leerde in haar jongste boek 'Ontmoetingen in het donker' kijken door de ogen van blinden en slechtzienden. Op de stand van Creatief Schrijven, tijdelijk omgedoopt tot 'hotel liefdes', kun je niet alleen liefdesbrieven schrijven, je kunt er ook beluisteren.

Geert en Geertje spraken samen met Albrecht Wauters een aantal liefdesbrieven in op een cd. Creatief Schrijven beloont elke schrijver die een liefdesbrief instuurt op liefdes met een gratis toegangsticket voor de Boekenbeurs op 11 november. Dan kun je Geert, Geertje en Albrecht niet alleen horen, maar ook aan het werk zien in een bijzondere liefdesvoorstelling.

Wie niet uitgeschreven is met één liefdesbrief, kan tijdens de week van 3 tot 8 november deelnemen aan een van de gratis schrijfworkshops die Creatief Schrijven organiseert. Thaise arbeid st ers kloppen de langste werkdagen ter wereld, gemiddeld 59 uur per week.

Maar arbeidsrechten zijn er nauwelijks. Zeker voor de arme Birmanen die in Thailand werk zoeken. De leefomstandigheden zijn zo slecht dat we er ziek van worden. Wij verdienen 1,5 euro per dag, de helft van het minimumloon. Overuren zijn verplicht, maar ze worden niet betaald. En het duurt soms een maand voor we ons loon krijgen.

Thai Labour Campaign hielp deze arbeidsters om klacht in te dienen en achterstallige lonen terug te vorderen. Zuid-Afrikaanse boeren werken steeds meer met tijdelijke arbeidsters. Die zijn het goedkoopst. Lange werkdagen met mijn blote handen in velden vol pesticiden. Ik verdien minder dan een man, voor hetzelfde werk. Vertel me niet dat dit eerlijk is. Ze was vast in dienst. Toen kreeg ze tijdelijk werk. Nu is ze ontslagen. Zo gebeurt het vaak.

Sikhuia Sonke, de vakbond van landarbeid st ers in Zuid-Afrika, voer actie voor betere lonen, beschermende kledij en betere voorzieningen op de plantages. In de Dominicaanse Republiek verloren Fabrieken trekken weg op zoek naar lagere lonen. Wie geen nieuwe baan vindt, overleeft op één of andere manier.

Nu verkoop ih ananas op straat. Wat ik verdien is niet genoeg om eten van te kopen voor mijn twee kinderen en mijn ouders. Als ik ziek word of een ongeval krijg, hebben we niets. Met hulp van CASC hebben we een vereniging van straatverkopers opgericht om onze rechten te verdedigen.

Maar wat eten die lievertjes? Als je op vakantie bent aan onze kust, ga je vast wel eens mosselen met frieten eten. Dit zijn gekweekte mosselen. De wilde mosselen kun je maar beter niet van de strandhoofden plukken: En dat heeft alles te maken met wat de mossel eet. Eet geen mosselen opgegroeid in niet gecontroleerd water.

Mosselen zijn aangepast aan het leven in de getijdenzone. Als het water wegebt, sluit de mossel haar schelp. Met dit sluiten wapenen mosselen zich tegen uitdroging en tegen natuurlijke vijanden. Want krabben,zeesterren, schol-eksters, meeuwen en platvissen lusten ook graag mosselen.

Maar als het zeewater opkomt en de mossel onderdompelt, openen de schelpen zich lichtjes en is het etenstijd. Het zeewater stroomt binnen via de instroomopening, passeert de kieuwen van het dier en verlaat het terug langs de uitstroomopening.

Ter hoogte van de kieuwen worden voedseldeeltjes uitgefilterd. Dit voedsel bestaat uit plantaardig plankton, waaronder microalgen. Wist je dat een mossel wel 50 liter water per dag kan filteren?

Af en toe ontwikkelen er zich ook giftige microalgen in het zeewater, die mogelijk door de mossel worden opgenomen. Mensen die allergisch zijn voor mosselen reageren op het gif van deze microalgen.

Na twee uur krijg je dan diarree, buikpijn en moet je soms braken. Er is dus niets mis met de versheid of de kwaliteit van de mosselen. Het zijn microalgen die de boosdoeners zijn. In wateren waar consumptiemosselen zich ophouden bv. Omdat dit niet gebeurt rond wilde mosselbanken - bijvoorbeeld op onze strandhoofden - mag je niet eender waar mosselen plukken. Hoe emoties uw immuniteit versterken; deel drie. Als er een verband is tussen onze emoties en onze gezondheid, moeten we ons dan schuldig voelen als we ziek zijn?

Hebben we dan te veel lopen piekeren, en is het dus onze eigen schuld? De ziekte is meestal te wijten aan een geheel van factoren: Door op bepaalde factoren te werken, kunnen we ze beïnvloeden. Daar is de psychologe Danielle Michaux, gespecialiseerd in het begeleiden van kankerpatiënten, het volmondig mee eens.

En anderzijds lokt het hebben van negatieve gedachten of het blokkeren van emoties evenmin noodzakelijk kanker uit. Het zou gevaarlijk zijn, zekerheden te poneren die er niet zijn. Ik hoop wél dat de belangstelling voor het onderwerp het resultaat is van een maatschappelijke evolutie.

Dat de samenleving dus een stapje terug wil zetten. Dat ze bereid is vragen te stellen bij waarden als rendement en efficiëntie, en ze vergelijken met meer menselijke waarden. Hoe emoties uw immuniteit versterken; deel twee. Emoties brengen kettingreactie op gang: Dit kan consequenties hebben voor onze gezondheid.

Het onderzoek toont aan dat bij onaangename emoties het sympathische deel van ons zenuwstelsel wordt geactiveerd, wat spanning oplevert waardoor we reageren tegen hetgeen deze negatieve emotie in gang zette. Dit noemen we stress.

Op endocrinologisch niveau zal dit onder andere de uitscheiding van twee hormonen stimuleren: Nu hoeft een korte periode van stress niet noodzakelijk negatieve gevolgen te hebben maar chronische stress doet dat wel: Wie chronisch gestresseerd is, heeft echter wellicht ook een te hoog cholesterolgehalte.

De cholesterol zal zich in die wondjes nestelen, waardoor atheromateuze plaques ontstaan die jaren later tot een infarct kunnen leiden. Maar het tij kan keren. Alle mechanismen die nodig zijn voor de recuperatie van ons lichaam worden dan in gang gezet met een optimale werking van het immuunsysteem als gevolg.

Optimistisch minder kans voor griep Vervolg: Op 30 oktober raakte actrice Greet Rouffaer zwaarverbrand tijdens een ontploffing op de set van Wittekerke.

Elf jaar later pende ze, samen met haar man Bart De Bondt, haar traumatische ervaringen, pijn, angst, frustratie en loutering neer in een boek, dat de symbolische titel "ontmaskerd" meekreeg. Ik heb lang met een laag zelfbeeld geworsteld. Waarom wilde je bijna elf jaar na datum een boek schrijven? Eerst en vooral voor mezelf. Ik heb de vraag om mijn ervaringen in een boek te bundelen, vaak gekregen, maar was er nog niet klaar voor. Ik meed de confrontatie met mezelf en wilde de situatie niet onder ogen zien.

Ik heb lang met een laag zelfbeeld geworsteld, ook al kwam ik heel sterk over. Ik wilde ook zo snel mogelijk terug gaan werken en was bang mijn job te verliezen. Ik werkte hard en at 's avonds soms snel al rechtstaand. Het mocht allemaal niet te veel tijd in beslag nemen. Met 'Wittekerke' en 'Sterren op het ijs' was mijn agenda tot eind vorig jaar goed gevuld en had ik weinig tijd om na te denken. Toen ik tijdens 'Sterren op het ijs' mijn ribben brak, heb ik een mokerslag gekregen.

Mijn zoon zei 'ga je nu eens stoppen, je hoeft niets meer te bewijzen! Dat was ook wat Bart, mijn echtgenoot, me telkens op het hart drukte. Je bent wie je bent en dat is oké.

Dankzij de steun van mijn zoon en man weet ik dat ik echt wel oké ben. Ik voel me ook op mijn gemak met de Greet zonder make-up. Iedereen kan zo'n ongeval meemaken, in een knip van een seconde. Ik hoop onder andere dat door het boek, mensen meer begrip voor slachtoffers opbrengen.

Hoe verliep het schrijfproces? Dat was een zeer emotionele periode. Ik herleefde alles opnieuw. Weet je, ik heb tot jaren na het ongeval last gehad van nachtmerries, als gevolg van het posttraumatisch stresssyndroom PTS. Als ik ontwaakte, zag ik overal rook rondom mij. In het begin was het verschrikkelijk moeilijk voor me om buiten te komen. Het kostte me tonnen energie en ik weigerde evenementen te mijden.

Als ik in een zaal kwam, keek ik meteen waar de nooduitgang zich bevond. Dan begon ik de rijen te tellen. Omdat ik last had van concentratiestoornissen, verloor ik vaak mijn tel en moest ik van voor af aan beginnen. Als ik de deur uitging, checkte ik wel tien keer of alle elektrischeapparaten uit waren. Had ik de koffiemachine nu wel uitgezet? Al die ver-schrikkelijke momenten passeerden tijdens het maken van het boek terug de revue.

Therapie vond ik vroeger niet zinvol. Ik was toch niet gek? Dan ben ik mijn verhaal aan mijn man beginnen te vertellen. Op de laptop typte ik mijn gevoelens neer en liet ik de passages aan Bart lezen.

Quasi onmiddellijk zijn we er dan ook aan begonnen. Met welke vragen worstelde je na het ongeval? Ik heb mezelf nooit de schuld gegeven. Maar wel ontelbare keren afgevraagd: Ik heb toch niemand iets misdaan? Tijdens mijn herstelperiode kreeg ik kritiek langs beide kanten.

Zo kreeg ik bijvoorbeeld van een andere brandwonden patiënte de opmerking dat ik er op televisie té goed uitzag. Een andere keer hoorde ik op de tram de conversatie van twee vrouwen, die zeiden dat je met zo'n gezicht toch de deur niet kon uitgaan. Zo vergeet ik nooit dat ik op een dag al van ver iemand naar me toe voelde komen.

Een ijskoude douche overviel me. Ik kon niet snel genoeg wegvluchten. Eigenlijk is het heel ironisch. Mijn lippen, neus en handen waren vóór het ongeval mijn grote trots. Ik heb me vaak suf gepiekerd of ze me hierboven niet wilden straffen omdat ik te ijdel was.

Nu kan ik die dingen beter plaatsen. Ik ben wie ik ben. Volgend jaar plannen wij ook de uitgave van ons tweede boek, dat bijna klaar is. Het heet 'Ik zie mij graag' en is een wonderlijk zelfhulpboek voor mensen met een laag zelfbeeld. Hoe gaat het nu met je gezicht en handen?

De huidtransplantaties op mijn gezicht zijn mooi gelukt. Er is huid van mijn bovenbenen weggenomen om mijn handen en gezicht te herstellen. Ik was bang voor de littekens en die zijn er ook gekomen.

Maar ik verzorg mijn gezicht nog steeds goed. Als ik de deur uitga, doe ik meestal make-up op, waarin een beschermende sunblock verwerkt zit. In de lente en zomer zijn mijn handen vrij gaaf.

Dit zijn dan ook mijn favoriete seizoenen. Als het kouder wordt, draag ik steevast handschoenen en heb ik veel last van wondjes. Omdat ik sinds het ongeval slechte nagelgroei heb, kan ik niet anders dan valse nagels laten plaatsen. Het weggaan uit het Huis was een gevolg van mijn verwerkingsproces. Het is goed dat het stopt voor mij, ik wil nu tijd voor mezelf. Ik zat vooral in de beginperiode daar de mensen moed in te spreken, terwijl ik mezelf niet eens graag zag en het zelf niet allemaal wist.

De slacht-offers zijn in handen van geweldige medische en therapeutische deskundigen, dat stelt me gerust. Ze kunnen dus verder zonder mij. Kunnen parfums je echt slimmer of jonger maken?

De zogenaamde 'slimme' parfums die je beloven slimmer, blijer, jonger of sexier te maken, zijn aan een opmars bezig. Zo kwam er deze herfst de Neuropeptide Synergy uit, een geur die vrouwen er jonger zou doen uitzien en voelen.Solo aftrekken sex hoorn


Op een bezemsteel hangend, sigarettenpeuk in de mond, rondgapend, wachtend tot het vijf uur is en eens thuis na frieten en cervela, met tartaar aub, wegzakken voor "Family"? Neen, ik heb in Bernie geen vriend gehad, hij was dat ook niet voor mij. Tikte mij eens in mijn jonge jaren serieus op de vingers nadat ik me zeer autosportkritisch over hem had uitgelaten. Het "botsinkje" werd uitgepraat. Ondergetekende is "een man als een boom, maar te kort afgezaagd.

Dat belet niet dat zijn "proces" wereldwijd op alle zenders "actualiteit" was. De gevaarlijkste eigenschap die mensen kunnen hebben. Daarom schuwen "de begoeden" de "jaloersen" en wordt de kloof tussen "rijk en arm" nog groter. Pretentieus in de "ik-vorm" ben ik blij dat Bernie waardig de rechtbank in München heeft kunnen verlaten.

Het moest meer mensen overkomen, maar of hij in ere is hersteld? De wonde is toegebracht. Voor Bernie, voor 't gerecht, voor onze zieke maatschappij. Wat in concreto "afkoping van het proces" wordt genoemd is juridisch niet anders dan een "dading" die tussen twee partijen wordt gedaan, teneinde aan een aanslepende en onverkwikkelijke story een eind te maken.

Dagelijks worden duizenden, misschien wel honderdduizenden "dadingen" gedaan. Zoals zopas toch ook iets in die aard moet zijn gebeurd i. De veronderstelling van omkoping werd toch ook geseponeerd. Die familie is natuurlijk minder spectaculair dan een Bernie Ecclestone die je als een Napoleon, een F1-Paus, naar Elba zou kunnen zenden Dadingen zijn dagelijkse kost in de financiële wereld, ook tussen banken, verzekeringsmaatschappijen en advokaten, maar niet noodzakelijk in een rechtbank met publieke zitting.

Die van Bernie was natuurlijk wat opvallender, met onderhuids een lichte zweem van een afrekening. Een vette kluif voor zijn vijanden, de jaloersen. In Japan en Amerika rijden al zelfbesturende auto's rond als experiment.

Binnenkort - in januari  - ook in Engeland. Mochten de experimenten slagen - en alles wijst daarop - dan kunnen die voertuigen ons van de verkeersgesel van vandaag verlossen. Een auto is een ingewikkelde machine, verpakt in emotioneel publiciteitspapier. Die emotie, het machobeeld dat van een auto wordt gemaakt doet die ondingen verkopen en zorgt voor werkgelegenheid.

Maar ook voor ontieglijk veel ellende. Een mens kan zijn emoties niet de baas. Dat leert de geschiedenis en de actualiteit van iedere dag. Ongevallen, doden, gekwetsten, oorlogen en dwaas religieus gedoe van alle kanten.

Om de belasting die de auto door ongevallen door onbesuisd rijden op de maatschappij legt te verminderen of compleet uit te sluiten, moet de bediener van die machine worden uitgschakeld. Dat kan alleen door het hele verkeer te automatiseren, t. Volvo is daar altijd pionier in geweest en Mercedes ook. Ruim dertig à vijfëndertig jaar geleden reed ik in Zweden Volvo's die los van de bestuurder's wil, zich aanpastten aan wat de verkeersborden bevolen.

Waar zijn die goede intenties gebleven? Hoeveel belastingsgeld aan stupide flitspalen, misdadige verkeersdrempels en idiote snelheidswisselingen op onmogelijke afstanden, zou al niet zijn uitgespaard? Neen, smossen met het geld van de burger en dan schrikken dat de kas leeg is. Als de elektrische auto niet doorbreekt, als de hybride-auto te duur blijft voor het gemiddeld budget en de overheid de ogen - gewild eigenwijs - sluit voor de reëel bestaande mogelijkheden van echt veilig verkeer door emotionaliteit weg te nemen van de auto, dan is het prediken in de woestijn.

Mijn passie, mijn leven, mijn geliefde autosport doet daar ook geen goed aan. Het straalt "macho" uit. Baas over een ander, over anderen en andere dingen. Echte meesters zijn zij die anderen in hun waardigheid laten. Ook in het verkeer. Voorrang verlenen, soms al het echt niet moet, is een teken van opvoeding, van wellevendheid.

Wie een zelfrijdende auto koopt, zal getuigen van burgerzin. Maar héél vaak sip kijken. De leider in de WK-stand had in de 57ste van de 70 ronden nog een nieuwe set supersofts in de pits laten monteren. Daarop kan je razendsnelle bochtsnelheden mee realiseren. Daarom kwam Rosberg ook zo snel in het zog van Hamilton, die wist "Nico is op één seconde van mij". In de F1 is dat een eeuwigheid. Maar de volgende ronde werd de Mercedes alsmaar groter in de spiegels van Hamilton. Toen kwam het verzoek, de vraag, het bevel, om zijn ploegmaat voorbij te laten en alsnog te winnen.

Rosberg had er eerder al "stilletjes" om gesmeekt. Hamilton's mediumbanden begonnen te zwalpen, net als die van Alonso's Ferrari F14T. Alleen Ricciardo had tijdig aan verse rubbers gedacht en reed naar zijn tweede GP-zege toe. Binnengaan voor nieuwe banden kon Hamilton niet meer, maar Rosberg voorbij laten, beleefd de helm afnemen en zeggen "na U Nico", dat was teveel voor de Brit. Zowel vorige week in Hockenheim als nu in Hongarije, startte Hamilton als laatste en moest hij de tweede opeenvolgende race iedereen inhalen om weer in de spits van het spektakel te geraken.

Even zag het ernaar uit dat Lewis zelfs nog de zege kon grijpen. Toen bleek dat zoiets dromerij was, begon hij te tellen. Zijn derde plaats 15 punten , die vierde van Rosberg 12 eenheden , dat bracht hem op 11 punten van de WK-leider. Hamilton zag door zijn weigering om het teamorder van Wolff op te volgen de schade in de WK-stand beperkt. Vanuit teambaas Wolff strategie gezien had - als Lewis Nico zou hebben voorbijgelaten - mogelijk een Mercedes gewonnen in plaats van een Red Bull-Renault.

Toto Wolff moet natuurlijk ook rekenschap afleggen bij de Mercedestop. Maar we zullen eindigen met de wijsheid van de levende legende Niki Lauda. Hij speelt bij Mercedes de rol van non-executive-ceo. Hij is driemaal wereldkampioen F1 geweest , en en is het best geplaatst om een koerssituatie te analyseren.

Hij is een wijs man. Hij besloot dat in de context van het wereldkampioenschap Lewis Hamilton "gemachtigd" was het teamorder van Wolff te negeren, te weigeren. Geen mens heeft hem tegengesproken.

Monumenten spreek je niet tegen. Net als zo'n standbeeld antwoordde de Oostenrijker ook niet op domme vragen als "wat denk je van de vraag of Lewis zijn ploegmaat, maar vooral rivaal, had moeten voorbijlaten?

Waarna de F1 wat zomervakantie neemt. Dat gebeurde in een scenario voor een thriller die zuur opbrak voor trainingsnelste Nico Rosberg die een perfecte start nam op een opdrogende Hongaroring. Hij reed direct van zijn landgenoot Vettel weg, maar in de negende ronde slipte Ericcson met de Caterham-Renault de muur in, en direct safety-car. Zodoende zag Rosberg zijn tegenstanders terugkomen en was alle inspanning vergeefs.

Alles was ineens tegen Rosberg, die dan weer negende, dan weer derde en zesde was. De banden wissels zorgden voor een hectisch wedstrijdbeeld. Gestart vanuit de pits, samen met Kevin Magnussen, was het "spook" in de op til zijnde thriller op de Hongaroring niet minder dan Lewis Hamilton!

Na Hockenheim was het de tweede keer dat de Brit achter iedereen moest vertrekken. Wegens zijn tegenslag met de door een benzinelek in brand gevlogen Mercedes. De manier waarop hij - nogmaals - remonteerde is alleen de beste autocoureurs gegeven. Hij draagt niet altijd alle sympathie weg, maar dat respect voor zijn kunnen is zeker verdiend. Tegen de 50 à 55ste ronde zat hij in derde positie met zeker degraderende banden.

Pientere Daniël Ricciardo had eerder verse banden gehaald en pakte daardoor zowel Alonso, tweede, en de door bandensleet geplaagde Lewis Hamilton quasi tesamen. Maar de verbeten Brit hield Rosberg van het podium. Ricciardo won zijn tweede GP en Rosberg bleef aan de vierde plaats "plakken". In de 57ste ronde van de 70, haalde hij nog nieuwe banden en plaatste een ultieme aanval op Hamilton. De Duitser was er achteraf de kluts van kwijt. Vervelend voor hem is dat Hamilton nu toch nog altijd maar op 11 punten van hem af staat voor de wereldtitel.

Bovendien gaf hij, rijdend achter Hamilton, een blijk van verregaande naïviteit. Langs de radio vroeg hij de teamleiding waarom de Brit hem niet voorbijliet? Dat is voor iemand die het drie keer in de vrije trainingen heeft moeten afleggen tegen ploegmaat Lewis Hamilton, een beetje veel gevraagd.

Bovendien vergat hij bij die vraag de fenomenale remonte van zijn ploegmaat en ook dat er geen teamorders zijn Maar die waren er wel. Hamilton was gevraagd Rosberg voorbij te laten, maar die negeerde "het bevel". Achteraf zei Niki Lauda dat Hamilton in zijn recht was dat te doen. Daniël Ricciardo hees Red Bull-Renault weer op het hoogste schavotje. Ploegmaat, viervoudig wereldkampioen, Sebastien Vettel, bewees dat Red Bull er op vooruitgaat, maar verknalde zelf veel door een spectaculaire spin die goed afliep Voor hetzelfde was hij gevaren als Sergio Perez, trouwens het was op dezelfde plaats.

Maar het steigerend paard uit Maranello moet daarvoor de voorpoten nog iets hoger krabbelen. Daarin wordt men natuurlijk vlugger bruggepensioneerd dan als buschauffeur van De Lijn. Hoewel nooit is uitgemaakt welke van de twee het moeilijkst is. Hij reed in vlammen heuld de pitstraat binnen. Alleen is dit voor de Brit nu wel de bruutste pech die men zich kan voorstellen. Morgen moet hij dus weer van achteraan in het veld starten en iedereen voorbijrijden wil hij WK-tegenstander en ploegmaat Nico Rosberg bijfietsen.

In de laatste 12' van de kwalificaties ging het regenen en werd het een kat en muisspel tussen Nico Rosberg en Sebastien Vettel.

Dan weer Vettel in pole en dan weer Rosberg. Nico Rosberg won het pleit met 1'27" en behaalt daarmee zijn tiende "pole-position" uit zijn loopbaan. Tweemaal zoveel als zijn papa. De eerste rij is dus morgen een Duitse aangelegenheid.

De hiërachie wordt goed door elkaar geschud. De heren Bottas Williams-Mercedes , Ricciardo Red Bull-Renault sluiten als derde en vierde aan in de kopgroep en bezetten de tweede startlijn. Terwijl Kimi Räikkönen zijn Ferrari niet door de eerste 18' minuten kreeg 17de , zette Fernando Alonso zijn rode bolide op de vijfde plaats. Felipe Massa werd verdienstelijk zesde, gerekend na de emoties van Hockenheim en drie jaar geleden zijn ongeval hier op de Hongaroring waarbij hij een schokdemper van de auto van Rubens Barrichello op zijn hoofd kreeg.

Jenson Button Mc Laren-Mercedes werd zevende zijn ploegmaat Kevin Magnussen plaatste de tweede auto van het team in de bandenmuur. Morgen een duel Rosberg - Vettel? Voor de zoon van de Finse wereldkampioen Kéké Rosberg wordt het dan wel een soort vuurproef. Want Sebastien Vettel zal Hamilton's rol overnemen. De eerste reed 1'24" en de tweede 1'24" Morgenochtend om 11 uur zijn er de derde vrije traingen en in de namiddag de kwalificaties waaruit de "pole-sitter" zal komen. Straks op vrijdag 25 juli om 10 uur beginnen de eerste vrije traingen om de GP van Hongarije F1.

Het is een bochtenrijke en bochtmoeilijke 4, km lange asfaltsliert die zondag 70 keer moet worden rondgedraaid. Allebei Mercedes-coureurs die de "Ster" moeten laten schitteren, maar binnen het team in relatieve stilte op hoogste oorlogsvoet leven.

Rosberg staat 14 punten voor op zijn tegenstander Hamilton die in Hockenheim een schitterende race reed. Zonder de "aanvaring" met Button's Mc Laren had er zelfs een tweede plaats ingezeten. Naast de titelpretendenten deze "kwakkelen" de anderen achter de Mercedessen aan: Na de door Charlie Whiting vooropgestelde staande herstart nadat een safety-car is uitgerust, laat Bernie Ecclestone een nieuw kwelduiveltje los op de F1.

Met name dat degene die de GP van Bahrein wint het dubbel aantal punten scoort. Dat is andermaal de spelregels veranderen tijdens het spel.

Opnieuw een verkrachting van de historische waarde van de Formule 1. Gelukkig is de GP van Bahrein pas in november en kan de tijd en het verstand zo'n miskleum vermijden. Stel U voor hoe het behalen van een wereldtitel op die manier wordt vervormd, waardeloos gemaakt. Onder welke prikkels heeft de man die de F1 tot een statussymbool kweekte, zo'n idee geopperd? Geen mens die het begrijpt. Op 12 oktober a. Eerder, in , wist Ecclestone de GP van Bahrein ook gescheiden te houden van de plaatselijk politiek.

Evenwel niet zonder rellen en politie-optredes. Morgen daarover iets meer, want het is een kleine, smalle piste die echter in een bosrijk kader ligt dat aan de oude Nürburgring in het Eifelgebergte doet denken.

Aan de Hongaroring zijn vele dramatische maar ook kolder-anekdote's verbonden. We zullen ze doorweven tussen de droge kost van vrijdag eerste vrije oefeningen, zaterdag de strijd om de "pole" en zondag om de zege.

Onze landgenoot Thierry Boutsen reed er in een "pole" en won 's anderendaags voor zijn echte vriend Ayrton Senna. Een eerste anekdote, want soms gewild of ongewild, liet onze zeer verdienstelijke F1-coureur drie GP-zege's in de laatste haarspeldbocht voor de aankomst een "gat". Senna duikelde er niet in, bleef braaf achter zijn vriend. De vreugde op het podium tussen de twee was te groot om niet "van een cadeau" te spreken.

De Hongaroring zit er vol van. Zaterdag crashte Lewis Hamilton in Q1 in de Sachskurve als gevolg van een gebroken Brembo-schijfrem op het rechter voorwiel. Nico Rosberg reed met schijfremmen van "Carbon Industries" en kende geen probleem en zette zich op "pole". Na het voorval met Hamilton kwam de discussie op gang of hij van een vijftiende plaats, dan wel uit de pitlane de race zou aanvangen.

Logischerwijze verving men de remmen van Hamilton's Mercedes, want zonder remmen een GP rijden, tja, dat kan nu eenmaal niet. Maar ongezien voor iedereen - behalve voor Christian Horner van Red Bull - monteerde Mercedes schijfremmen van "Carbon Industries", dezelfde als die van Rosberg, in de plaats van de eerst door Hamilton gekozen Brembo's. Dat heeft voor twee "adders in het gras" gezorgd. Het reglement zegt dat tussen de kwalificaties en de eigenlijke race niets aan de auto's mag worden veranderd of vervangen.

Gebeurt dat toch bijvoorbeeld door heerkracht zoals in Lewis' geval, dan hangt daar een sanctie aan vast die meestal een aantal plaatsen naar achteren op de grid inhoudt. In het geval van Hamilton's Mercedes werden Brembo's vervangen door "Carbon Industries"-schijven en dat betekent dat de "autoconfiguratie" is gewijzigd. Dus dat de bolide tussen de kwalificaties en de race van "karakter" is veranderd. Zou dat dan ook gelden voor andere onderdelen als die worden gewijzigd?

Horner heeft daar een punt. Red Bull diende geen klacht in, maar houdt het in zijn notaboekje als "duidelijk niet-reglementair" precedent mocht het Sebastien Vettel of Daniël Ricciardo overkomen. En niet alleen met de remmen, maar misschien met andere "kleine" technische details In feite heeft Christian Horner "une faiblesse" ontdekt in de strenge technische voorschriften van de FIA. Althans van hun technische krententellers. Of toch niet echt. De vraag rijst of Kimi Räikkönen met zijn ongewilde ondermaatse prestaties wel bij Ferrari kan blijven voor volgend jaar.

Vervanger van Stefani Domenicali, de door di Montezemolo aangestelde Marco Mattiacci als teambaas van Ferrari zei tegenover heel de wereld "dat Kimi heeft aangetoond weer tot de beste autocoureurs ter wereld te behoren - wat enkel waarheid is - en dat Ferrari een coureur als Kimi nodig heeft. Of de Fin het al dan niet de uitspraak vernomen heeft is zeer de vraag, want wat verderop hing hij weer onverschillig voor alle animositeit, tegen een stapel banden, zijn ijsje aan het likken.

Technisch is het F1 reglement van de FIA een kluif waarbij het vet van je kin druipt. Om het tot in de puntjes toegepast te krijgen, is een andere zaak. De zonde tegen punt 3. Dat Hamilton zijn rechtse carbon-schijfrem op de Mercedes brak en hij in de bandenmuur knalde, verpestte heel wat spanning.

De scherpe chronostrijd tussen de leider in het WK, Nico Rosberg en de man die in wereldkampioen werd met een Mc Laren-Mercedes, is altijd het bekijken waard. Hamilton crasht in de Sachkurve en de Mercedes kon natuurlijk niet meer op eigen kracht de pits halen. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan mocht Mercedes een herstelling uitvoeren en Hamilton verder zijn kansen laten gaan.

Maar als men het reglement er tot in de puntjes op na leest zegt "dat iedere auto tijdens die de kwalificatie op het circuit stopt, tot stilstand komt, op dat eigenste ogenblik is uitgeschakeld. Hij bekleedt dan de positie op de startgrid van zijn snelste tijd tot dan toe.

Maar er is nog iets anders. Een aspect waarover geen mens het nog heeft. Toen de kwalificaties voor de GP van Duitsland met Q1 begonnen, ging een tweetal ronden later - en voor Hamilton crashte om Hij "kleurde" naast de witte lijntjes die het circuit afzomen en zijn eigenlijke lengte bepalen.

Nico, pienter als hij is, zegde direct langs de radio naar teamleider Toto Wolff "ik heb een fout begaan Romain Grosjean Lotus-Renault ging ook een moment met de vier wielen buiten de witte lijnen.

Charlie Whiting, koersdirecteur van de FIA, nam het dit keer met een lachje op. Hij liet het reglementenboek even dicht. Wie het echter openslaat kan vinden "dat een bolide die met de vier wielen buiten de witte lijnen rijdt het voorwerp van een sanctie is Gisteren kleurden meerdere coureurs naast de witte lijntjes van Hockenheim. Strikt genomen kon Rosberg daar last van hebben gehad. Maar in de Duitse Motodroom van Hockenheim, waar Jim Clark naar het eeuwige ging, waar Patrick Depailler met de Tyrrell in de toen nog oersnelle Ostkurve het leven liet, daar sluit men de ogen in overpeinzing dat alles relatief is.

Het moet in de archieven worden opgevist, maar zo losjesweg uit het geheugen, heeft Lewis Hamilton in de GP van Malaysië in , met Mc Laren-Mercedes nog, een sanctie gekregen om met vier wielen buiten de lijnen een uitstapje te maken. Zo ziet men maar dat het belangrijk is van goed te hebben geslapen, goedgemutst te zijn en de ogen te sluiten voor pekelzonde.

Ook in de F1 bestaat het begrip "zonde". Wat een geluk dat de religies het hebben uitgevonden, zo is de genotsgraad ervan hoger als men ze begaat. Na zijn crash gisteren in de Sachskurve kon Lewis Hamilton het niet laten van als een bijbelse slang te sissen: Straks om 14 uur vertrekt Nico Rosberg in "pole" en dit keer terecht slachtoffer Lewis Hamilton achteraan.

Nu al kun je snoepen bij de gedachte welke remonte de Brit in de tweede - zelfde - Mercedes zal proberen te realiseren. Een koers binnen de koers.

Het vuurwerk tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg is er in de kwalificaties niet gekomen. De beslissende sessie was pas 10' aan de gang toen de rechterremschijf Brembo op Hamilton's Mercedes brak en de Brit in de Sachskurve rondslippend keihard de bandenmuur inging. Kapot Mercedes, kapot droom om in Nico Rosberg's homerace in "pole" te staan. Daarna een oervervelend vertoon met evenwel een warm applaus aan de Fin Vallteri Bottas die in de Williams-Mercedes tweede staat op de startgrid. Nico Rosberg rijdt met "Carbon Industrie" als remschijven, naar verluidt steviger én agressiever.

Er is binnen de eerste tien op de grid een generatiewissel te zien. Felipe Massa derde en Fernando Alonso zevende zijn aan vergrijzing toe. Kimi Räikkönen die niet in de eerste tien geraakte neemt best wat verlof.

De jongeren beginnen de stargrid te beheersen. Tot grote ergernis van Sebastien Vettel, zelf nog jong en vier wereldtitels, ziet hij Kevin Magnussen vierde , ploegmaat Daniël Ricciardo vijfde en de Rus Kvyatt zevende rondom zich heen steeds meer op de voorgrond komen.

Helemaal aan de spits staat de jonge Nico Rosberg en Mercedes. Vanuit een vijftiende startplaats zal Lewis Hamilton trachten hem in te halen. Lewis heeft te kennen gegeven dat hij vanuit de pits wil vertrekken. Daarvoor moet een inbreuk worden gepleegd op het gesloten wagenpark. Maar als de remmen van de Mercedes worden vervangen voor de start, kan teamleider Toto Wolff "een gaatje vinden in het reglement, gebaseerd op veiligheidszorg. Het plots door de FIA gehate "Front and Rear Interconnected"-systeem dat de ophanging van de bolides vooral tijdens het stevig afremmen een stabiliteit gaf neus duikt niet naar beneden is van de auto's afgehaald.

Natuurlijk worden zijn woorden een beetje tegengesproken door de puike prestatie van teamgenoot Räikkönen die vijf plaatsen vooruit stond in de - niet doorslaggevende - tweede vrije oefeningen. De storm in een glas water is dus over. Charlie Whiting, koersdirecteur van de FIA, heeft zijn zin gekregen en artikel 3. Wie of wat daar nu écht mee is geviseerd, dat mag de duvel weten. Aan de ene kant wordt clownerie als staande starts na een safety-car door - vooral - Charlie Whiting hoog in het vaandel gezet, maar voor elektronisch technisch raffinement is geen plaats.

In ieder geval getuigt het veranderen van de spelregels als het spel - het WK - bezig is niet van veel inzicht. Die benijders hebben vandaag van Lewis Hamilton en Nico Rosberg ongelijk gekregen.

Straks 19 juli om 10 uur  zijn er de derde vrije oefeningen voor wat een controversiële GP zal worden. Lewis Hamilton heeft met 1'18" in de tweede vrije oefeningen voor de GP van Duitsland de rollen met Nico Rosberg even omgedraaid.

Die klokte tweede af met 1'18" Tien minuten voor het afvlaggen van FP2 gingen beide heren nog een nieuw setje softs halen en werden de chronowijzers verwrongen van een "gangbare" 1'22" Buiten de twee rivalen binnen het Sterteam konden nog drie coureurs binnen diezelfde seconde de twee trainingen afsluiten. In volgorde 3, 4 en 5: Fernando Alonso kende technische kommer en kwel, net als viervoudig wereldkampioen Sebastien Vettel en eigenlijk is die Roamin Grosjean een betere auto waard dan die Lotus-Renault.

De Fransman barst van talent, maar Lotus staat - voorlopig - nergens meer. Vele F1-fans zijn verwonderd dat de Fin Kimi Räikkönen na zo'n - vroeger dodelijke - crash in Silverstone er weer bij loopt alsof er nooit iets is gebeurd. Buiten het fet dat hij gewoon zo in elkaar zit, is het zo dat hij zo snel mogelijk weer aan het stuurtje wilde draaien. Sommige dokters vonden het nog wat vroeg, konden hem de trainingen na de GP van Engeland gedeeltelijk uit zijn hoofd praten, maar Kimi is niet van gisteren.

Hij weet drommels goed dat - bijvoorbeeld - straaljagerpiloten die hun vliegtuig moeten verlaten met hun schietstoel om levend uit een benarde situatie te geraken, zo snel mogelijk terug moeten vliegen.

Om angst geen kans te geven giftig binnen te sluipen. Hij had te laat zijn schietstoel gebruikt opdat de parachute ervan nog zou opengaan. Hij plofte met de stoel neer en zijn natuurlijk lengte van 1,90 meter was gekrompen tot een pattatenzak van 1 meter Iets dat gebeurt als je met speeltuigen als F16's, Viggen's, F84's destijds of Starfighters capriolen uithaalt.

Het opmerkelijke na deze anekdote is dat binnen de 20 minuten àlle actieve piloten van de NATO-basis Kleine Brogel in de lucht waren. Om angst geen kans te geven. Angst is de slechtste raadgever. Daarom zette Kimi deze namiddag zijn hart open voor nieuw succes waarop hij recht heeft.

Samen met Alonso, Vettel, Rosberg, Ricciardo en Hamilton behoort hij ook vandaag nog tot de beste autocoureurs van de wereld. Morgennochtend zijn er de derde vrije trainingen en in de namiddag de kwalificaties voor de GP van Duitsland in Hockenheim. Mercedes "über alles" zal blijven, maar het klassement waarmee de strijd om de "pole" begint kan er anders uitzien.

Omdat vrijdags altijd alles een vertekend beeld geeft. Wie rijdt met hoeveel kilogram benzine, wie gebruikt wat of niet. Vrijdag is en blijft altijd een maskerade.

Zaterdagochtend wordt al meer gezocht naar een echte race-configuratie om de 67 ronden van zondag te ronden. Voor de "pole-position" vallen de maskers af.

Dan is bekend wiens ogen het hardst karakter uitstralen. Om zondag trachten die snelste trainingstijd trachten te verzilveren met een zege. Over FRIC is veel te doen, niemand weet nog waaraan of waaraf, en deze namiddag in FP2 zal wel meer klaarheid ontstaan over wat een "storm in een glas water " lijkt te worden. Susie Wolff raakte op de vijftiende plaats met de Williams-Mercedes. De tribunes waren onverwacht leger dan voorzien. Al stuurde het vanochtend zijn kat.

Nico Rosberg heeft zijn helm voor de GP van Duitsland voorgesteld. Hij is een ode aan het winnen van de wereledtitel voetbal van de Duitsers in Brazilië. De GP van Duitsland wordt zondag 20 juli in Hockenheim 67 ronden van 4, km als tiende GP gereden en belooft een bitsig duel tussen de Duitser Nico, nog steeds leider in de voorlopige stand om het WK met punten tegenover de Brit - teamgenoot ook - Lewis Hamilton met Deze laatste won in de jongste GP van Engeland in Silverstone, mede dankzij de opgave van Rosberg door transmissieproblemen, en kon zo tot op vier punten van de leider naderen.

Er is heel wat deining omtrent FRIC. Letterlijk vertaald volgens artikel 3. Het is een elektronisch systeem dat ervoor zorgt dat de autohoogte ten opzichte van het wegdek stabiel blijft, de auto vlak blijft "liggen" bij - bijvoorbeeld - héél sterke afremmingen of dito acceleraties. Daardoor blijft de aerodynamische vormgeving van de bolide "ongewijzigd". Wat in de praktijk niet echt het geval is, want "het ding" - de auto dus - wringt, torst, plooit naar alle kanten en richtingen.

Behalve het chassis, de "overlevingscel" voor de coureur, die blijft onberispelijk op bodemhoogte en laat de veren, dempers, torsiestangen en vleugels verder maar begaan. Daardoor classificeert Charlie Whiting, koersdirecteur van de FIA, het onder "beweeglijke onderdelen die de aerodynamica van de auto kunnen verbeteren". Datzelfde hogergenoemde punt 3.

Nu simpel gezegd hebben de rijke teams als Mercedes, Red Bull, Mc Laren en Ferrari het heel gemakkelijk om zo'n perfectie op hun vliegende sigaren te monteren. In de totaliteit van het kostenplaatje van een seizoen verandert het niets.

De kleinere teams, Sauber, Marussia, Caterham e. Nu is er tweedracht gezaaid binnen de teams. Verdeeldheid die ervoor kan zorgen dat tegen de auto's die FRIC in de GP van Duitsland wél gaan gebruiken klacht zal worden ingediend met risico van uitsluiting volgens artikel 3. Het ene team kan klacht indienen tegen het andere; met gevolg -en. Vrijdagochtend om 10 uur beginnen de eerste vrije trainingen en principieel moet tegen dat tijdstip deze vervelende knoop zijn doorgehakt.

In concreto is het nog net geen slag onder de gordel naar Mercedes toe, die - niet verwonderlijk - in deze technische doolhof het snelst de uitweg vindt. Boeiende aanloop wel naar wat een race om te snoepen zal worden. Vooral nu bekend is dat Nico Rosberg voor jààààren zijn contract met Mercedes heeft verlengd.

Lewis Hamilton zal dit niet direct verteren. Het "nieuws" verwondert geen enkele insider. Heel de F1 geschiedenis door hebben de Duitse merken, Auto Union en Mercedes, Duitse stuurvirtuozen in hun auto's gehad.

Voor en na WOII. Om er maar enkele te noemen. In deze 21ste eeuw liet Mercedes toe dat Michaël Schumacher zijn niet geslaagde "come-back" maakte. Maar de "Ster" haalde er een onschatbare publicitaire tegenwaarde uit. Dat Sebastien Vettel vier keer wereldkampioen F1 is, rijdend voor Red Bull Oostenrijks- en nu Nico Rosberg wellicht naar zijn eerste wereldtitel rijdt, wordt door onze Oosterburen "gesmaakt". Met een voetbal WK-titel zal het vanaf morgen in Hockenheim een Duitse hoogdag worden.

Vanuit het ziekenhuis in Lausanne is het naar Hockenheim niet zo ver. Zeker niet met een helikopter. Michaël is bovendien een fervent voetbalfan. Maar dat is te ver gezocht. Vrouwtje Corinna zal dat niet willen. Over de gestolen medische dossiers in Grenoble is met geen woord meer gerept. Niemand weet hoe het met Michäël echt gaat.

Laat ons daar niet aan meedoen en de F1 in Hockenheim intens beleven. De gevaarsinhoud die iedere nieuwe staande en dus gezamelijke start inhoudt werd als een lachterje van de hand gedaan. Daarbovenop los van het feit dat de piloot die zich een voorsprong had verworven die als habbekrats voor de zwijnen ziet gooien.

In al zou deze waanzin, verloedering van de historische, ja zelfs wetenschappelijke waarde van de edelste vorm van autosport, worden toegepast. De Formule 1 wordt daar regelrecht mee verkracht. Vooral de betrokken autoconstructeurs, Ferrari Fiat , Mercedes en Renault, zouden hiertegen moeten in het geweer gaan.

Wellicht gesteund door de Grote Manitou Bernie Ecclestone die zijn levenswerk toch zomaar niet kan laten degraderen tot een kermis-attractie. Wat Charlie Whiting ook niet blijkt te weten andere mannen als Mc Laren-genie Ron Dennis moet zich dat wél herinneren is dat de Formule 1 een beetje spiegelbeeld wordt van de Formule 3 die in de jaren '70 - bewust - in twee manches werd gereden. Die Formule 3's werden bemand door de beste autocoureurs van die periode: Het was een beetje zoals met de drie GP's van Brussel die op de Heizel rond het Atomium en de straten van de wereldtentoonstelling werden gereden.

Georganiseerd door het dagblad "Les Sports" onder de meesterlijke regie van Pierre Stasse, verenigde die race het kruim van de wereldcoureurs: De lijst is te lang. ALLE grote autocoureurs uit die tijd namen daaraan deel. Bruce Mc Laren, stichter van Mc Laren, "himself" was van de partij. Die twee reeksen - inderdaad met telkens staande start - deden destijds Zolder vollopen met publiek voor de "Coupes de l'Avenir", zoals die GP zeg maar werd benoemd.

Zijn werk in de auto- en autosportwereld was gigantisch en het is een illusie daarna nog een zo organisatorische onvermoeibare én moeilijke figuur tegen te komen in de Belgische autosport-annalen. Maar goed, de "Coupes de l'Avenir", of de "Bekers der Toekomst" zo men wil, kende inderdaad twee reeksen van - indien ik mij goed herinner - van telkens 30 ronden over het Limburgs asfalt dat sinds in gebruik was en vorig jaar zijn ste verjaardag vierde.

In die twee reeksen, toen koersauto's nog echt schoven, dwars gingen, onder- en overstuur zichtbaar was, de benzine- en bandengeur nog als drug op te snuiven was, bekampten de groten uit de autosport elkaar alsof hun leven ervan af hing.

En juist dat laatste was niet waar. Waar het gevaarlijk "wringen" werd, pastten ze een "gentleman-houding" tegenover elkaar toe. Elkaar doodrijden was nu echt het laatste waar die gedegen mannen voor stonden. Ook al kostte dat dan eens een zege. Een glas champagne 's avonds in de bar maakte dat goed en in één zin was een mogelijk gelijk of ongelijk weggespoeld. Autosport van het hoogste gehalte. Dat waren de "Coupes de l'Avenir", begin de jaren '70 van vorige eeuw.

Wat nu voor wordt gebrouwen is op het misdadige af. De start van een Grote Prijs is voor het publiek het spannendste moment. Maar voor de coureurs het gevaarlijkste. Als iedereen ongehavend door de eerste bocht geraakt, halen - vooral de teamleiders - met z'n allen adem. Het vechten om posities hoort erbij, een keer ineenhaken ook nog, maar dat is niet meer levens- en materieelbedreigend.

Maar wat zien we de jongste tijd? Bij het minste incident, een bolide die in de kattebak sukkelt en er met doldraaiende wielen niet meer uitgeraakt, zo'n prul is al genoeg om - terecht - de gele vlag te zwaaien en onterecht een rode vlag te hanteren. Of het ergste nog een Safety Car op de baan te zenden en het voltallige veld aan te voeren en nadien met een groene vlag een rollende herstart te geven. De coureurs zijn geen broekventjes, Fernando Alonso, Sebatien Vettel en andere Jenson Button's bijten zich ondertussen de standen stuk.

Voelen hun banden afkoelen en dus grip verliezen, wéten dat hun motoren op slechtere regime's draaien, hun remmen gevaarlijk afkoelen, allemaal parameters die bij het geven van de groene vlag een bestaande race-situatie kunnen vervormen.

Als de Safety Car in minstens 2 ronden is "moeten" uitrukken, dan wordt de bende terug verzameld op de startgrid voor een nieuwe start. Met weer die onnoemelijk grote gevaarsfactor van ongelukken. Veiligheid, zowel de auto's als de circuits werden grondig onder handen genomen. Met wat men nu wil doen, staande herstart na een safety-car, voert men een nieuw doodsrisico in.

Mijn woorden zullen wel als achterlijk worden weggewuifd omdat het "toch maar enkel rechtdoor is tot aan de eerste bocht" Toen Riccardo Paletti zich in de GP van Canada op de defecte en dus stilstaande Ferrari van pole-sitter Didier Pironi te pletter reed en op slag dood was, was dat ook "maar enkel rechtdoor" Het is te lang geleden om uit het hoofd de data op te halen waarop de "Grand Prix Driver's Association" GPDA dreigde voor een wedstrijdgegeven met een staking van alle piloten.

Met een Grote Prijs van Duitsland volgende zondag in Hockenheim in het vooruitzicht, zouden de coureurs én al degenen die de historische waarde van de F1 in stand willen houden, "het werk moeten neerleggen".

Ook organisatoren zouden zich daarbij moeten aansluiten en alle landen die binnen de FIA zijn verenigd. Wat de reglementscommissie van de Fédération Internationale de l'Automobile wil doordrukken is naast de essentie van "pure racing".

Het concept wil een ruime samenwerking opzetten, niet alleen tussen overheden maar ook met private partners. Dergelijke samenwerking moet leiden tot een efficiëntere besteding van publieke en eventuele private middelen.

Er zullen ook bijzondere communicatie-initiatieven ondernomen worden om het Stad-Land-schap beter kenbaar te maken bij het bredere publiek. Het Stad-Land-schap is één van de strategische projecten in de streekwerking Midden-West-Vlaanderen die ervoor moet zorgen dat de regio zich op een duurzame wijze verder ontwikkelt.

De kerst- en eindejaarsperiode in Kortrijk heeft dit jaar als thema 'Mystiek Licht'. De winkelstraten, de Grote Markt, de Sint-Maartenskerk, de omgeving van Foruminvest nieuw winkelcentrum en de deelgemeenten worden origineel en speels aangekleed. Er zijn ook een aantal leuke happenings waaronder het eerste Schlagerfestival en een optreden van Chris Lomme. Wie houdt van liefdesgedichten en vocaal-instrumentale muziek, kan op zaterdag 13 december om 18 en 20 uur naar de Sint-Maartenskerk voor een lichtconcert van het Kortrijks Vocaal Ensemble.

Chris Lomme treedt er op in een regie van Piet Arfeuille. Voor Silence my soul reserveer je tickets via Van 18 tot 28 december is er een tiendaags klank-, beeld- en lichtspektakel rond de Sint-Maartenskerk.

Deze belevenis herhaalt zich elke avond tussen 17 en 22 uur. Er worden onder meer Kortrijkse koppen geprojecteerd op de kerkgevel. Vitoparade De kleurrijke Vitoparade trekt op zondag 21 december door de stad om te eindigen op het Schouwburgplein. Daar zijn meerdere verrassingen te beleven, zegt Griet Goossens van de dienst communicatie van de stad Kortrijk. De kinderen stappen mee op in felgekleurde kleren en met zelfgeknutselde instrumenten.

Wil je de stad Kortrijk op een andere manier verkennen dan kan dat met een fakkelwandeling op maandag 22 december. Een gids loodst je door het historische hart van de stad. Onderweg krijg je een borrel, een gebakje en een glühwein op speciale locaties. Op de zondagen 14, 21 en 28 december zijn er kerstkoopjes. De lijnbus is op die zondagen ook gratis in Groot¬Kortrijk. En dan is er op zaterdag 10 januari een primeur.

Dan wordt de nieuwe Collegebrug Diksmuidekaai inaewandeld. Een stoet vertrekt om 17 uur op de Grote Markt om met de bewoners van Kortrijk voor de eerste maal over de S-brug te wandelen en daarna het glas te heffen aan de Leieboorden. Deze krans is rijkelijk gevuld met mooie, groene bladmaterialen, rode bottels en bessen, sierappeltjes en clematispluizen.

De uitbundige rijkdom van de materialen komt zo volledig tot uiting. Ingedroogd ook heel fraai. In Everts eigen ogen maakt niets zijn leven erg bijzonder.

Hij leeft zoals zijn ouders en zijn grootouders leefden. De crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, de welvaartstijd en de nieuwe crisis hebben hier geen verandering in gebracht. Want toen door de welvaart de olieman niet meer op een bakfiets met blikken langs de deuren kwam, maar met een tankauto, was Evert wel gedwongen zijn olielamp te vervangen door een elektrisch peertje en zijn petroleumstel door een tweepits gasstel.

Ongevraagd kreeg hij bovendien waterleiding, hoewel de pomp bij het huis het nog prima doet. Verder bleef alles bij het oude. Handbediening Evert heeft geen elektrische apparaten, geen radio en tv en ook geen telefoon.

Koffie maalt hij met een koffiemolen, brood snijdt hij met een broodmes en hij verstelt zijn kleren met een handnaaimachine. Wassen doet hij met een boender en een wasplank. Op zijn erf vind Je geen maai- en zaai-, sproei- en snoei- graaf- en zaagmachines. Evert heeft twee handen aan zijn lijf, waarmee hij de eg trekt en de kruiwagen duwt.

Hij poot met een pootstok en zaait uit de hand, om vervolgens te maaien met de zeis of de zicht. Dorsen gebeurt met de dorsstok. Evert graaft met een schop en giert met een emmer. Hij neemt kennis van het nieuws via de plaatselijke krant; hij is geen zappende kijk-luisteraar, maar een aandachtig lezer. Het leven van Evert kent orde en regelmaat.

Niet omdat hij deze zaken als zodanig verheerlijkt, maar omdat zijn leefwijze dat vraagt. Evert is geen vagebond die wel ziet wat de dag van morgen zal brengen: Natuurlijke cycli De dag-, week-, maand- en jaarindeling staan bij een man als Evert bij voorbaat vast, en zijn uiteraard geënt op de seizoenen. Een agenda of kalender heeft hij niet nodig. Omdat zijn concrete dagelijkse bezigheden direct afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, observeert en bestudeert Evert het weer.

De langetermijnvoorspellingen haalt hij uit de Enkhuizer Almanak, die voor de korte termijn uit de Barneveldse Krant. De belangrijkste verwachting verkrijgt hij door eigen observatie van lucht, natuurverschijnselen en weerglas. Evert is overigens niet naïef of on-wetend. Hij heeft een nuchtere kijk op de buitenwereld. Zo spelt hij de krant iedere dag en weet hij wat er ver weg en dichtbij gaande is. Maar hij laat zijn leven er niet door beïnvloeden en gaat zijn eigen, vaste gang.

Bejaardentehuis Everts gezonde, in onze ogen bijna spartaanse leefwijze, kon niet verhinderen dat zijn chronische ziekte op den duur zijn krachten ondermijnde. Zijn controlebezoekjes aan het ziekenhuis werden frequenter - waarbij hij zich overigens keurig in het pak stak.

Zijn naaste omgeving beschikte uiteindelijk dat Evert zijn sobere huishouding beter kon verruilen voor een wat comfortabeler verblijf in een bejaardentehuis. Evert liet het zich ogenschijnlijk welgevallen, maar waarschijnlijk dacht hij wat een van de buren hardop zei: Het is het beste, maar het is niks!

Op zijn begrafenis waren er twee sprekers: Evert paart een grote kennis van natuur, milieu en huis, tuin, keuken en erftechniek aan een ontwapende natuurlijkheid. Eerst praten dan kiezen De tijd dat vrouwen na elk seksueel contact "op een goede afloop" baden ligt, althans in de westerse wereld, ver achter ons.

Vandaag hebben vrouwen de keuze uit een ruime waaier aan voorbehoedsmiddelen met elk hun specifieke kenmerken. Wat is voor wie het meest geschikt? Een goed gesprek met de arts kan klaarheid brengen. Dokter, ik wil de pil, staat bovenaan het lijstje van veelgehoorde vragen in het dokterskabinet. Maar de eenvoud van de vraag is bedrieglijk. Achter deze vier simpele woorden gaat immers een veel complexere wens schuil: Voor dokter Lete begint het voorschrijven van een voorbehoedsmiddel steeds met een goed gesprek.

Tijd voor een goed gesprek Ook voor dokter Anne Loccufier, hoofd van de afdeling gynaecologie en verloskunde van het AZ Sint-Jan te Brugge, is praten de eerste stap. Met de huidige waaier aan voorbehoedsmiddelen is het beslist mogelijk om voor elke vrouw het middel of de methode te vinden die het beste bij haar past.

Maar dat betekent wel dat je de tijd moet nemen om al deze verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten en de voor- en nadelen uit te leggen. In mijn praktijk tracht ik die theorie vervolgens te vertalen naar de dagelijkse realiteit, door middel van vragen naar ondermeer levensstijl, levens-visie en cycluscontrole.

Daarnaast zijn er ook een aantal medische criteria die de keuze voor het ene of andere middel mee bepalen: Trouw aan de therapie Artsen zijn goed geplaatst om een vrouw op zoek naar een geschikte anticonceptie te horen, te informeren en te adviseren. Hoe belangrijk die therapietrouw wel is, werd aangetoond in een studie waabij vrouwe betrokken waren.

Moeders wil is geen wet Voor wat de keuze van een voorbehoedsmiddel betreft, blijken vrouwen behoorlijk conservatief. Vrouwen grijpen makkelijk naar wat ze goed kennen en waarover ze via hun moeder en vriendinnen hebben gehoord. De pil, met haar intussen halve eeuw geschiedenis, komt dan ook vaak als eerste ter sprake zo stelt dokter Loccufier vast. Onbekend maakt immers onbemind, maar met goede informatie kan je heel veel vragen en ongerustheid wegnemen.

Vrouwen zijn ook conservatief als het om een eventuele verandering van anticonceptiemethode gaat. Als je de tijd die vrouwen aan de keuze van hun contraceptie besteden zou vergelijken met de tijd die mannen spenderen aan het kiezen van een wagen, kom je vreemd uit!

Terwijl die eerste keuze toch wel van levensbelang mag worden genoemd! E-mail, het communicatiemiddel bij uitstek op de werkvloer, zorgt voor heel wat frustraties bij Vlaamse werknemers. Dertig procent zegt dat lezen en beantwoorden van e-mails hen van ander, belangrijk werk afhoudt.

Dat blijkt uit een bevraging van Jobat en onderzoeksbureau Profacts bij meer dan 1. Slaaf van mailbox Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers de dag beginnen met het lezen van nieuwe e-mails. Bij kaderleden loopt dat percen-tage op tot 85 procent. Ook thuis Ontvangen mails worden zeer vaak 89 pct nog dezelfde dag beantwoord. Iets meer dan de helft van de ondervraagden 55 pct antwoordt zelfs onmiddellijk op een nieuw bericht. Ook buiten het kantoor blijven veel Vlaamse werknemers bereikbaar.

Een derde controleert thuis 's avonds zijn professionele mail. Extralegaal voordeel Voor zowat vijftien procent van de werknemers is e-mail zelfs een extralegaal voordeel. Zij krijgen hun internetverbinding gedeeltelijk of helemaal terugbetaald door hun werkgever. Vandaag wordt de eerste e-mailloze dag in België en Nederland georganiseerd, een initiatief van communicatieconsultant Gunnar Michielssen. Hij roept op die dag geen gebruik te maken van e-mail. Maar appelen beschikken over heel wat troeven.

Ze zijn rijk aan vitamine C en ook aan appelzuur dat volgens een aantal onderzoeken bijdraagt tot de strijd tegen reumatische aandoeningen. Er zijn ontzettend veel recepten voor appels. Om af te wisselen kunt u appels ook verwerken in hartige gerechten: Appelsienen Ook appelsienen zijn klassiekers.

Zowat iedereen weet dat de vruchten veel vitamine C bevatten, net zoals alle citrusvruchten. Maar wie weet dat appelsienen ook rijk zijn aan hesperidine , een anti-oxidant dat bijzonder goed is voor de gezondheid van de bloedvaten? Verrijk een klassieke cake of een taart met yoghurt met appelsienen: Pompoenen Deze groente biedt het grote, maar vaak onbekende voordeel dat ze rijk is aan carotenoïden die overigens ook verantwoordelijk zijn voor de mooie oranje kleur.

Het zijn een van de meest doeltreffende anti-oxidanten. Daarnaast bevat de pompoen ook veel bètacaroteen dat bijdraagt tot de bescherming van het immuunsysteem en een precursor van vitamine A die belangrijk is voor de hydratatie van de huid. Het moet niet altijd pompoensoep zijn! U kunt pompoen ook verwerken in een gratin met aardappelen en stukjes spek of in sauzen.

Bieten De biet is een van de meest anti-oxidante groenten. De mooie rode kleur geeft aan hoeveel anti-oxidanten de groente bevat. Het is ook een van de weinige groenten die betacyanine bevat, een bestanddeel dat volgens een aantal onderzoeken bijdraagt tot de preventie van kanker.

Bieten worden vaak gebruikt in slaatjes, maar gemixt met geitenkaas is het ook een perfect dipsausje voor bij aperitiefhapjes. Verwarm de oven voor. Vet de vorm in. Bereid de Mix voor Kruidcake volgens het variatierecept voor Carrotcake op de achterkant van de verpakking. Gebruik zonnebloemolie, water, eieren en g julienne van wortel.

Verdeel het beslag over de ingevette vorm. Bak de worteltaart in het midden van de oven gaar. Haal de taart uit de vorm en laat de taart 10 minuten uitdampen op een rooster.

Laat de taart met de bolle kant naar boven verder afkoelen. Verwarm het Gebaksglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer het warme glazuur bij de rest van de worteljulienne en laat het 10 minuten staan. Schenk het vocht af en vang het op. Prik met een vork op regelmatige afstand in de wortelcake.

Schep de gesuikerde worteljulienne erop en verdeel het. Schep dit bovenop de worteltaart en verdeel het. Smelt het Chocoglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk een beetje glazuur op een glad stukje aluminiumfolie en strijk het glad met een pannenkoekmes tot mm dikte. Schrijf hierop met de schrijfstiften: Leg het schildje op de worteltaart. Nodig voor 4 personen: Al honderd zorgboerderijen in West-Vlaanderen Zorgboerderijen zijn niet nieuw, maar hun aantal blijft stijgen.

Op een totaal van bijna erkende zorgboerderijen over heel Vlaanderen, zijn er meer dan een derde in West-Vlaanderen! In oktober werd de honderdste erkend in Oostnieuwkerke: Een zorgboerderij is een land- of tuinbouwbedrijf waar mensen uit kwetsbare groepen opgevangen worden. Momenteel zit er een grote groei in de dossiers vanuit de geestelijke gezondheidszorg en schoolvervangende projecten.

Op de boerderij kan een persoon met een handicap, een jongere met moeilijkheden of een persoon met psychische problemen meehelpen aan allerlei activiteiten. Het Steunpunt Groene Zorg ging twee jaar geleden van start in West-Vlaanderen in het kader van een samenwerkingsovereenkomst met de Provincie. De bedoeling was om de werking van de zorgboerderijen te laten ondersteunen, zowel de landbouwers als de welzijnsvoorzieningen.

Het resultaat is er: Welkom op de site van groene zorg. Geen slecht idee om dat met je gezin te doen! Een paar vragen stellen aan de betrokkene, heeft hij of zij hobby's, voorkeuren? Zowel kleine als grote zaken kunnen in aanmerking komen. De lijst kan lang worden! Welk effect heeft alcohol? Kijk maar naar een receptie. In het begin spreken mensen stil en bedachtzaam. Na enkele glaasjes babbelt iedereen erop los. Alcohol doet ons verantwoordelijkheidsgevoel en onze zelfbeheersing afnemen.

We gaan onszelf overschatten. Hoe beïnvloedt alcohol onze rijvaardigheid? Een auto besturen is zeer complex. We combineren daarbij veel taken, vaak zonder dat we het beseffen. Terwijl we rijden, krijgen we ongelooflijk veel informatie te verwerken. We moeten voortdurend reageren en ons aanpassen.

Bij iemand die gedronken heeft, lukt dat niet meer zo goed. Hij heeft meer tijd nodig om de informatie te verwerken, merkt bepaalde zaken niet meer op, denkt trager en reageert minder alert. Ook sturen gebeurt onnauwkeuriger. Hoe staat u tegenover een volledig alcoholverbod voor bestuurders? Ik stel vast dat alcohol een negatief effect heeft op de rijvaardigheid.

Of alcohol daarom helemaal verboden moet worden voor bestuurders, is een keuze van de politiek, van de hele maatschappij. Het zou in elk geval geen kwaad kunnen.

Als u moet blazen komt dat overeen met 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht. In een gewone pint van 25 cl of in een glas wijn van 10 cl zit ongeveer 10 gram zuivere alcohol.

Een man van 75 kg die één zo'n glas drinkt, zal ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Bij een vrouw van 60 kg is dat 0,3 promille. De alcohol wordt afgebroken aan een tempo van 0,15 promille per uur. Bovendien spelen ook andere factoren mee: Kortom, de kans op foute berekeningen is groot.

De Sint is bijna in het land en misschien weet u nog niet waarmee uw kleintje blij te maken. Chicco heeft de prijs van speelgoed van het jaar in de wacht gesleept in de categorie eerste leeftijd, met zijn: Hij is heel gemakkelijk te besturen dankzij de infrarood-afstandsbediening die bediend wordt met één enkele knop.

Terwijl hij zich verplaatst, maakt Chicco Baby Space geluiden, hij lacht en laat zijn lichtjes knipperen, tot grote vreugde van uw kind. Hij heeft een grappige manier van voortbewegen en hij draait goedgezind rond zijn as. Dit speelgoedje helpt uw kind zijn vaardigheid te verfijnen om beide handen tegelijkertijd te bewegen en om zijn gebaren met steeds meer precisie uit te voeren.

Dankzij zijn wieltjes en zijn grappige bewegingen, spoort hij uw kind aan om hem te volgen. Vanaf mochten arme kinderen al hun schoen zetten. Deze schoen zetten ze in de kerk. Rijke mensen stopten daar dan pepernoten, kruidnoten en ander snoepgoed in. De volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de mensen. Wie denkt dat deze hoofddeksels uit de mode zijn, slaat de bal mis. Zetten dames in vervlogen tijden een hoed op om met de koets uit rijden te gaan, dan willen ze nu een modieus exemplaar voor een ritje met de cabrio', verduidelijkt Frederique Baeckelandt en zij kan het weten.

Voor iedereen Hoedenmaakster Frederique Baeckelandt runt in Brugge al 17 jaar de Chapellerie Baeckelandt en krijgt klanten van alle leeftijden over de vloer. De meest voor de hand liggende redenen waarom het publiek bij Frederique aanklopt zijn feestelijke gelegenheden zoals huwelijken, doop- en communiefeesten of plechtigheden als begrafenissen.

Maar het hoeft niet altijd een privé-aange-legenheid te zijn. Evenementen als Waregem Koerse, koetsenparades of toneelopvoeringen brengen zowel dames als heren bij Frederique over de vloer. Leuk zijn de opdrachten waarbij een hoofddeksel volgens een bepaald thema of tijdsperiode  nodig is.

Zo wordt soms een zot exemplaar gevraagd voor een fuif of party. Voor theater heb je dan weer iets nodig in een specifieke stijl of uit een specifieke periode.

Dat is altijd leerrijk en boeiend! Golfsport De opgang van de golfsport heeft eveneens zijn weerslag op de hoedenindustrie. Nu nog een echte zomer Bereid het pannenkoekenbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg aan de mix 2 el geraspte kokos toe.

Bak de pannenkoeken volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de banaan in plakjes. Pel de mandarijnen, halveer ze en snijd ze in plakjes. Roer de honing los met citroensap en schep het, met de rest van het kokos, bij het fruit. Neem de pannenkoeken als een knapzak samen en strik ze met een dropveter dicht.

Dat is goedbedoeld en voor veel kinderen geen enkel probleem. Maar wat als je kind niet graag leest, of niet goed kan lezen door bijvoorbeeld dyslexie? Dan ontaardt dat leeskwartier soms in een dagelijkse strijd. Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen,   Voorlezen is plezier voor kinderen én volwassenen.

Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag. Van 22 tot 30 november is het Voorleesweek in Vlaanderen, hét moment om kinderen nog vaker dan anders voor te lezen uit de mooiste boeken. Op 21 november wordt er gestart met een gezellig voorleesontbijt in elke provincie. Daarna zetten kinderdagverblijven, kleuterscholen, bibliotheken en boekhandels het belang van kinderen voorlezen negen dagen lang extra in de kijker.

En iedereen die meer wil weten over het boekenaanbod voor de allerkleinsten, voorleestips en praktijkvoorbeelden kan deelnemen aan een Vormingsavond Voorlezen in zijn provincie.

De opname kunt u hier beluisteren. Wat gooit de sint dit jaar door je schouw? Gezelschapsspellen, lego of een Kidizoom fototoestel? Of hou je het praktisch met een dekbed-overtrek van Mega Mindy? Wat is "goed" speelgoed? Deze checklist garandeert je een succes- volle schoen. Je kind vindt het plezant Ligt het speelgoed binnen de interesses van je kind? Kies speelgoed dat het dichtst bij zijn karakter aansluit.

Koop niet elke keer opnieuw puur educatieve spelen. Spelen moet spelen blijven, niet enkel leren. Iets wat het zelf echt graag wil, zal minder snel in de vergeethoek verdwijnen. Je kind leert iets zonder het te beseffen Spelend leert je kind sowieso nieuwe dingen. Het leert met geld omgaan winkeltje spelen , waarom ouders streng zijn met poppen spelen … Bij een gezelschapsspel leert het zich aan de regels houden, strategieën bedenken en omgaan met winst en verlies.

Bovendien is samen een spel spelen, een leuke manier om je kind aandacht te geven. Kan het nieuwe regels verzinnen om het spel boeiender te maken als het wat ouder wordt? Toon je kind andere mogelijkheden… 4. Het is op maat van je kind Hou rekening met de ontwikkeling van je kind.

Goed speelgoed ontmoedigt niet, maar is ook niet te eenvoudig. De leeftijdsaanduiding op de doos geeft je een idee. Forceer je kind nooit om een spel te spelen, met speelgoed te spelen waarvoor het nog te klein is.

Kijk ook naar het karakter van je kind. Een bouwpakket met kleine stukjes heeft weinig zin als je kind weinig geduld heeft. Het wekt nieuwsgierigheid op Creëert het spel genoeg nieuwe impulsen? Kan je kind er zijn fantasie en creativiteit in kwijt of is na één keer de fun eraf? Vaak zijn de eenvoudigste stukken de uitdagendste.

Denk maar aan een borstelstok. Je kan er mama mee nadoen, heks mee spelen, gitaar op spelen… 6. Het gaat lang mee Niet alle speelgoed is even degelijk.

Hou er rekening mee dat speelgoed vaak op de grond belandt, in dozen gegooid wordt… Je koopt dus best iets wat stevig en duurzaam is. Namaak is dat meestal niet. Koop je iets op batterijen, hou er dan rekening mee dat ook die batterijen veel geld kosten. Het overstijgt trends en reclame Een spel dat er in de reclamefilmpjes flitsend en fantastisch uitziet, stelt vaak teleur. Kiest je kind voor het spel zelf, of voor de reclame?

Het is veilig Op alle speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dat is een afkorting van Conformité Européenne. Alle landen van de EU moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. Als je CE ziet, is het speelgoed veilig! Pas wel op voor inslikken, uitglijden, botsen, … Pas op met speelgoed dat veel lawaai maakt.

Daardoor kan je kind gehoorschade oplopen. Er zit een gebruiksaanwijzing bij Goed speelgoed komt altijd met een gebruiksaanwijzing in de doos. Daarin staat hoe je het speelgoed moet gebruiken, wat je beter niet doet en enkele veiligheidsvoorschriften. Het allerleukste speelgoed ben jij! Een spel dat jullie samen kunnen spelen, scoort altijd! Hoe je het ook draait of keert, een ouder blijft het leukste speelgoed!

Misschien kan je daarom ook jouw gezelschap eens cadeau geven? Tijdens een uitstap, fietszoektocht of klimavontuur. Krijgt u van uw werkgever extra vakantie voor het huwelijksfeest van uw stiefkleindochter? Hebt u recht op klein verlet als u een tijdskrediet hebt genomen? Nieuwe situaties, nieuwe vragen.

Klein verlet is de naam voor de extra vakantiedagen bij een gebeurtenis in uw privéleven zoals het huwelijk of overlijden van een familielid, een oproep om voor een rechtbank te getuigen, enz. Maar hoe zit het met klein verlet in een nieuwsamengesteld gezin?

Hebben halfzussen en stiefopa's dezelfde rechten? En wat als u een tijdskrediet genomen hebt? Of als u van werkgever verandert? Geven alle werkgevers evenveel klein verlet? De gebeurtenissen die recht geven op klein verlet zijn bij koninklijk besluit van 28 augustus limitatief opgesomd maar veel sector- of ondernemings-cao's bevatten een gunstiger regeling dan het kb. Ze kennen meer dagen toe dan het wettelijk aantal of geven ook extra verlof voor andere redenen dan het kb een verhuis bijvoorbeeld.

Informeer dus altijd bij uw personeelsdienst of lees er uw arbeids-overeenkomst op na. Ik heb een halftijds tijdskrediet genomen. Krijg ik klein verlet voor het huwelijk van mijn dochter? Voor gebeurtenissen waarvoor de dag van het klein verlet uitdrukkelijk is bepaald zoals het huwelijk van een kind , heeft de deeltijdse werknemer enkel recht op klein verlet als hij normaal gezien zou werken op die dag.

Voor gebeurtenissen waarvoor de werknemer de dag en van afwezigheid mag kiezen binnen een welbepaalde periode het eigen huwelijk bijvoorbeeld heeft een deeltijdse werknemer dezelfde keuzemogelijkheid als een voltijdse.

Ik woon feitelijk samen met mijn nieuwe partner. Heb ik recht op een dag klein verlet voor het overlijden van mijn schoonvader? Wettelijk samenwonenden zijn gelijkgesteld met gehuwden voor het recht op klein verlet.

Feitelijk samenwonenden niet, tenzij er in hun sector of onderneming hierover een soepeler regeling bestaat. Bedienden in paritair comité bijvoorbeeld krijgen een dag verlof voor de begrafenis van hun schoonouders. Krijgen mijn kinderen klein verlet om naar de begrafenis van hun stiefopa te gaan?

Stiefkleinkinderen worden niet gelijkgeschakeld met eigen kleinkinderen. Een stiefgrootouder krijgt ook geen klein verlet voor het huwelijk van zijn stiefkleinkind. Heeft een jobstudente recht op klein verlet voor het huwelijk van haar halfbroer? Jongeren die tewerkgesteld zijn met een studentenovereenkomst hebben evenveel recht op klein verlet als gewone werknemers.

Halfbroers en halfzussen worden voor het recht op klein verlet gelijkgesteld met gewone broers of zussen. Ze krijgen de dag van het huwelijk dus vrij. Ze vrezen dat mensen onterecht ongerust worden gemaakt over kleine gebreken in hun lichaam. Bovendien zijn ze bang voor het commerciële aspect. Door deze verhalen kreeg ik het idee dat een stel pseudo-artsen in verbouwde garages lukraak wat scans aanbieden.

Compleet onterecht, zo blijkt. In deze frisse kliniek hebben ze de beschikking over de nieuwste en meest precieze apparatuur. Zo ook een zogenaamde open MRI-scan, die wat ruimer is voor mensen met overgewicht of claustrofobie.

Uitslag Diezelfde middag is de uitslag er al. Ronald was de hele dag erg ontspannen, maar wanneer we naar het kantoortje van de arts lopen, slaan de zenuwen toch toe. In het kantoortje waar we gaan zitten, hangt een grote flatscreen waarop we de resultaten van de scan kunnen zien. In mooie grafische 3D-beelden vliegen we door het lichaam van Ronald.

We zien een onschuldig plekje in het ruggenmerg, wat betekenisloze cysten in de lever en normale afwijkinkjes in de hersenen. De arts haalt hele aderstelsels naar boven, het hart en het skelet. Zo is te zien dat Ronald een erg scheef neusbot heeft, waardoor hij waarschijnlijk hard snurkt.

De bloedwaardes zijn ook al bekend, alles is prima in orde. Vervolg In slechts 1 procent van de gevallen is er wel iets aan de hand en is er een ingreep nodig. Hefti legt uit dat je je dan met je dossier onder je arm kunt melden bij je eigen huisarts, maar het is ook mogelijk om je verder in Duitsland te laten behandelen.

Maar voor Ronald is de dag nu voorbij. Een bijzondere ervaring rijker, vindt hij. Met een cd-rom met alle scans onder de arm kan hij thuis nagenieten van de mooie beelden en opgelucht ademhalen. Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft.

Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken. Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven. Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning uitspreken als 'akwaplening' genoemd.

Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt bijna onmogelijk. Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:. Versleten banden Banden met minder diepe groeven minder 'profiel' kunnen minder water afvoeren. Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven.

Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak.

Dat vermindert de kans op aquaplaning. Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn. Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek. Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet. Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan.

Het water blijft daar makkelijker in staan. Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet. Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur. Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander. In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden.

Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www. Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www. Begin rustig, bijvoorbeeld gedurende tien minuten. Voeg daar elke dag enkele minuten aan toe tot u per dag minstens dertig minuten beweegt.

Dat kan bijvoorbeeld ook door een kwartiertje in de voormiddag te stappen, in de namiddag 10 minuten te fietsen en 's avonds nog eens blokje om te wandelen. Lenigheidoefeningen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn steeds zinvol. Aan te raden zijn alle activiteiten die het uithoudingsvermogen verbeteren: Oefeningen voor de romp- en armspieren vormen daarbij een goede aanvulling.

Bergwandelingen en langlaufen in de bergen zijn af te raden omdat daar minder zuurstof in de lucht aanwezig is en iemand met een longaandoening het sneller benauwd zal krijgen.

Als u net een infectie met koorts hebt doorgemaakt, neemt u een weekje rust. Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen waarbij de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam afneemt. Het kraakbeen werkt als stootkussen om grote krachten in een gewricht op te vangen. Als het dat niet meer naar behoren doet, moeten de botten dat zelf doen en ontstaan verdikkingen en vervormingen van de uiteinden van de beenderen.

Artrose neemt toe met de leeftijd en veroorzaakt op den duur pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Artrose van enkel-, knie- en heupgewrichten kan de mobiliteit in het gedrang brengen. Het kraakbeen werkt als een spons, die bij druk leeggeperst wordt en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof die voedingsstoffen voor het kraakbeen aanvoert. Beweging helpt daarbij en remt op die manier de verergering van artrose af. Getrainde spieren en gewrichtsbanden kunnen meehelpen om schokken op te vangen.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, doet beweging de gewrichten niet extra snel verslijten. Bewegen vormt een belangrijk deel van de behandeling. Gerichte oefeningen beperken de stijfheid en vergroten de spierkracht. Goede activiteiten zijn de bewegingsvormen die zoveel mogelijk spieren en gewrichten in beweging zetten: Ook alle vormen van beweging in het water zijn zeer geschikt omdat de gewrichten daar het lichaamsgewicht niet moeten torsen. Alle sporten waarbij de aangetaste gewrichten zwaar belast worden.

Zo zijn volleybal en jogging bijvoorbeeld minder geschikt voor mensen met knieartrose omdat de knieën hierbij te veel belast worden. Ook alle sporten met veel plotse, onverwachte bewegingen zoals racketsporten, zijn af te raden. Vermijd ook wedstrijdsporten omdat u daarbij niet zomaar kunt stoppen als u pijn of stijfheid voelt en te gemakkelijk uw gewrichten gaat overbelasten.

Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van meerdere gewrichten waarbij zowel het kraakbeen als het omliggende bot wordt aangetast.

De ziekte treft driemaal meer vrouwen dan mannen. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk gaat het om een samenspel van meerdere factoren. Kenmerkend zijn pijn, stijfheid en zwelling die aanleiding geven tot beperking van de beweeglijkheid.

De aandoening begint meestal ter hoogte van de gewrichtjes van handen en voeten. Na enkele maanden of jaren treden vaak typische misvormingen op. Er bestaat geen genezende behandeling. De behandeling is gericht op het afremmen van het ziekteproces, het verlichten van de pijn en het behouden van een zo goed mogelijke beweeglijkheid. Zowel rust als beweging zijn belangrijk. Goed gedoseerde beweging voorkomt de gevreesde verstijving in flexiestand, waarbij bepaalde gewrichten niet meer volledig gestrekt kunnen worden.

Bewegen moet steeds onbelast gebeuren. De gewrichten mogen nooit overbelast worden, daarom is het raadzaam fysieke activiteit te doen onder deskundige begeleiding. Warmte ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler waardoor bewegen gemakkelijker wordt.

Recreatief zwemmen, aquagym en turnen zijn zeker haalbaar. Ook ontspanningsoefeningen zoals yoga en tai chi kunnen zinvol zijn. Fietsen is beter dan stappen. De lokale groepen van de Vlaamse Reumaliga organiseren wandel- en zwemsessies in groep en onder begeleiding.

Vlaamse Reumaliga, Bleekstraat 7, Mechelen, tel. Competitiesport is af te raden. Ook alle sporten die bepaalde gewrichten extra belasten. Tijdens een actieve opstoot van reumatoïde artritis moeten alle sportactiviteiten gestaakt worden. Osteoporose of botontkalking is een progressieve aandoening waarbij de botten steeds brozer worden wat op termijn leidt tot botbreuken typisch zijn heup- en polsfracturen en het spontaan inzakken van ruggenwervels.

Ons botweefsel wordt immers voortdurend vernieuwd. Op een bepaald ogenblik in ons leven gaat de afbraak echter sneller verlopen dan de opbouw waardoor de botten minder stevig worden. Bij vrouwen versnelt dit proces na de menopauze. Dit leidt ertoe dat één vrouw op de vier en één man op de twaalf osteoporose krijgt. Om sterke botten op te bouwen is het belangrijk van jongs af aan een gezonde, calciumrijke voeding te eten, voldoende vitamine D aan te maken onder invloed van daglicht en regelmatig lichaamsbeweging te nemen.

Mensen die regelmatig hun botten belasten, houden ze langer sterk. Regelmatige lichaamsbeweging remt de botafbraak af. Bewegen onderhoudt bovendien de spieren en de lenigheid, waardoor de kans verkleint dat u bij een misstap valt. Regelmatige lichaamsbeweging waarbij de botten belast worden, is belangrijk om de botafbraak af te remmen.

Voor mensen die nog geen osteoporose hebben maar zich ertegen willen wapenen, is elke sportdiscipline geschikt, met een voorkeur voor activiteiten die de botten belasten zoals stevig wandelen, dansen, lopen, tennissen, balsporten, fitness en oefeningen op een trilplaat. Wie aan ernstige osteoporose lijdt, kan kiezen voor oefeningen in het water zoals zwemmen of aquajogging. Bij gevestigde osteoporose zijn sporten waarbij de botten schokken ondergaan volleybal, basket, paardrijden, hardlopen Er bestaat een verband tussen de hoeveelheid van bepaalde stoffen in de hersenen serotonine, nor-adrenaline en dopamine en depressieve gevoelens.

Onder invloed van regelmatige lichaamsbeweging kunnen we deze concentraties positief beïnvloeden. U merkt meteen dat een fysieke inspanning echt deugd kan doen, dat u minder negatieve gevoelens ervaart, stress veel beter de baas kunt en stukken beter slaapt. Daardoor spelen sport en beweging een belangrijke aanvullende rol in de behandeling van depressie. Voor 'gewone' stress is beweging zelfs de belangrijkste therapie.

Door stress wordt meer cortisone afgescheiden waardoor het suikergehalte in het bloed stijgt en er meer energie ter beschikking komt. De adrenaline die vrijkomt activeert het waak- en aandachtssysteem. Dit uit zich door een sneller hartritme, stijging van de bloeddruk en een snellere ademhaling. Een natuurlijk verdedigingsmechanisme uit de tijd dat we meteen klaar moesten staan om te vechten met of te vluchten voor onze vijanden. Maar wat als we al die energie niet kwijt kunnen? Dan heeft de stijging van bloeddruk en hartfrequentie op termijn alleen maar negatieve gevolgen.

Er is dus nood aan fysieke inspanning om de vrijgekomen stoffen te verbruiken en het normale evenwicht te herstellen. Trek dus uw sportschoenen aan en ga een kwartiertje lopen als u opgejaagd van uw werk thuis komt, of schoffelen in de tuin U zult merken dat u nadien opnieuw bruist van de energie en veel meer van uw avond kunt genieten!

De noodzaak van beweging mag gerust het stokpaardje van dokter Tony Swinnen genoemd worden. Hij schreef er meerdere boeken over, dit is het recentste: Een Russische vrouw in de Siberische stad Tjoemen is bij dertig graden onder nul aan het metaal van een slagboom vastgevroren met haar blote hand.

Dat weet 'De Telegraaf'. De gepensioneerde vrouw lette even niet op en vroor onmiddellijk vast toen ze met haar blote hand even op de slagboom leunde. Een voorbijganger ontdekte de netelig positie waarin de vrouw verkeerde en belde een ambulance. Het ambulancepersoneel zaagde de slagboom door en met metaal en al werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de warmte loste het probleem zich vanzelf op. Handschoenen In Siberië, waar het geregeld 40 graden vriest, leren de kinderen al van jongs af hoe ze met extreme koude moeten omgaan.

Ze leren bijvoorbeeld dat ze niet uit een metalen beker moeten drinken, omdat hun lippen er dan aan vast vriezen. Passagiers in een vliegtuig krijgen vlak voor de landing in een Siberische stad te horen dat ze de trapleuning niet zonder handschoenen mogen aanraken. Something in the way she moves Attracts me like no other lover Something in the way she woos me I don't want to leave her now You know I believe and how Somewhere in her smile she knows That I don't need no other lover Something in her style that shows me I don't want to leave her now You know I believe and how You're asking me will my love grow I don't know, I don't know You stick around and it may show I don't know, I don't know Something in the way she knows And all I have to do is think of her Something in the things she shows me I don't want to leave her now You know I believe and how.

Goedenacht bloggertjes, Hierna nog een mooie tekst van schrijver Hans Bouma  over ' leven Maar je moet er wel oog voor hebben. Je moet er wel ontvankelijk voor zijn. Het licht dat 's morgens je kamer binnenstroomt, kun je ervaren als een surprise. Dat overkomt je toch maar weer. Maar je kunt er ook onbewogen onder blijven. Bomen kunnen je vrienden worden. Maar je kunt er achteloos aan voorbijgaan. Het feit dat je bestaat, dat je levend en wel van de partij bent op de planeet aarde, kan je telkens weer verwonderen.

Je bent betrokken bij een onuitsprekelijk mysterie. Maar je kunt het ook de normaalste zaak van de wereld vinden.

Op allerlei manieren kun je jezelf te kort doen. Maar iets waarmee je de kwaliteit van je bestaan toch wel heel sterk aantast, is nonchalance - nonchalance ten opzichte van de telkens weerkerende traktaties van het leven. Je bent omringd door wonderen. Schatrijk zou je kunnen zijn.

Maar je bent er ongevoeling voor. Je ziet van alles, maar het meest opzienbarende ontgaat je. De ogen van je ziel zijn gesloten. Je leeft maar één keer, leef dan ook goed, met huid en haar, met hart en ziel.

Je beschikt over een subliem talent: Iedere dag kan de dag van je leven zijn. Het is doodzonde wanneer je dit talent niet gebruikt. Steeds kouder, steeds stiller wordt het dan om je heen. Verwonder je - over het gewoonste. Het geluid van de wind in de bomen. De openhartigheid van een bloem. Iemand die je vriendelijk toelacht. Toost Op jezelf, op wie je lief is. En proef - proef zo hoog, zo diep als je bent, proef met alle vezels van je lijf, van je ziel.

Drink leeg tot op de bodem. Een dag van je leven. Drie Belgen op vier zijn er van overtuigd dat de financiering van de gezondheidszorg in gevaar is en in de toekomst voor problemen zal zorgen. Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een internetenquête van ziekteverzekeraar DKV Belgium, die op een persconferentie voorgesteld zijn.

Het probleem van de vergrijzing, die trouwens nog maar net begonnen is, wordt als belangrijkste kostenverhogende factor gezien. Positief is dat de meeste Belgen vinden dat zij een goede gezondheid hebben en gezond leven.

Dat belet echter niet dat de meeste respondenten geconfronteerd worden met kosten door ziekte of hulpbehoevendheid, zo blijkt. De belangrijkste uitgavenposten zijn geneesmiddelen, tandzorgen, huisartsen en specialisten. Wel is de Belg tevreden over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat geldt ook voor de algemene en medische informatie die hij krijgt van de zorgverstrekkers, maar niet voor de informatie over de kosten van de medische behandelingen.

Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen had geen idee over de kostprijs van hun behandelingen. De Vissersstraat in Dilsen stond al langer bekend voor opvallende verkeersborden. Zo liet gedeputeerde Sylvain Sleypen voor die straat vorig jaar al een verkeersbord ontwerpen dat fietstoeristen attent wil maken op overstekende koeien.

Twintig meter voor dat toeristische verkeersbord prijken nu een koe en een stier op een nieuw verkeersbord. Wie dit zo vakkundig ontworpen heeft? Dat weet ik ook niet. Het verkeersbord staat er zeker al twee maanden.

Volgens mij is de ontwerper een grappenmaker. Maar de stier is wel mooi gemaakt, met een soort mal en met verf geschilderd, zodat het levensecht lijkt. Bij fietstoeristen valt het bord wel op. Regelmatig hoor ik mensen op hun fiets over het bord praten.

Voor mij mag dit verkeersbord blijven staan. Het stoort me niet en iedereen weet dat hier koeien regelmatig in de weide grazen en over straat dagelijks naar hun stal wandelen.

Hallo bloggertjes, Daar ik de laatste week mij niet zo goed voelde, heb ik mij maar beziggehouden met wat te lezen. Hierna een hoofdstukje uit het boek van Hans Bouma 'Taal naar je hart'. Voortdurend word je ouder.

En het lijkt wel steeds sneller te gaan. Ben je eenmaal vijftig, dan ben je zomaar zestig Alsof de film van je leven naarmate hij zijn einde nadert, steeds vlugger wordt afgedraaid.

Voordat je er erg in hebt, ben je oud, echt oud. Ouder worden is een natuurlijk proces. Alles en iedereen wordt ouder. Dus ook jij als mens wordt ouder. Het hoort bij het leven. Het leven dat niet stilstaat. Het leven dat voor jou  een keer begon en dat voor jou ook weer een keer afloopt. Er is niets aan te doen.

Toen je nog jong was en ook later, besefte je het niet zo. Maar ineens drong het tot je door: Wat er aan  de ene kant bijkwam, ging er  aan de andere kant af. Je was bezig met de rest van je leven en die rest werd steeds kleiner. Ouder worden is pijnlijk. Bij elke stap dat je doet, komt het eind duidelijker in zicht. Ouder worden heeft ook iets moois. Ieder jaar ben je weer een jaartje armer, maar ook een jaar rijker.

Steeds meer geschiedenis heb je. Steeds meer mens ben je. Mens geworden mens als nooit tevoren, onmiskenbaar mens. Licht koestert je, wind streelt je huid, bomen groeten je. Zo prachtig ben je ook mens rijk in jaren, mens rijk aan leven. Het geluidsfragment duurde vier minuten maar de meeste groepen olifanten kozen al binnen anderhalve minuut het hazenpad, de staart in de lucht geheven, angstig achteromkijkend. Het onderzoek staat deze week in het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers denken dat bijen wel eens de beste remedie zouden kunnen zijn tegen olifanten die in Afrika voedselakkers verwoesten. Hongerige dikhuiden laten zich niet tegenhouden door simpele hekwerken. Door de oprukkende Afrikaanse landbouw wordt het leefgebied van wilde olifanten steeds kleiner en komen de dieren steeds vaker in conflict met lokale boeren.

Een paar bijenkasten in de akkers zouden de olifanten op afstand kunnen houden, en de boeren zouden kunnen profiteren van extra inkomsten uit de verkoop van honing. Het was de onderzoekers eerder al opgevallen dat olifanten juist die acaciabomen op de savanne relatief ongemoeid lieten waarin zich een bijennest bevond, of dat nu bewoond was of niet.

In een experiment in Zimbabwe bleek dat olifanten bijenkasten omzeilden bij het maken van nieuwe paden door landbouwvelden. De onderzoekers verstopten een luidspreker in een boom, waaronder olifantenfamilies op het heetst van de dag beschutting zochten.

Ze kregen bijengezoem te horen of, ter controle, het geruis van een waterval. Het watervalgeluid maakte niet veel indruk, slechts de helft van de groepen liep kalmpjes weg van het vreemde geluid.

De dieren waren daarentegen heel snel gealarmeerd door het gezoem. Acht van de zeventien olifantenfamilies pakte zijn biezen in de eerste tien seconden nadat het afspelen van het bijengeluid was begonnen. Vaak renden de dieren zelfs weg, gemiddeld tot op een afstand van ruim zestig meter van de geluidsbron. In slechts één geval had het gezoem geen effect, in een groepje van slechts drie olifanten, bestaande uit een jong mannetje van 20 jaar en een jong vrouwtje van 14 jaar oud met haar kalf.

Volgens de onderzoekers hadden deze olifanten mogelijk nog nooit met bijen te maken gehad. Het ontbreken van een ervaren vrouwtje matriarch in deze groep kan ook verklaren waarom een reactie uitbleef; de olifanten in een groep lijken de vlucht van een ervaren individu in de groep aan te grijpen om collectief te vluchten.

Deze ervaren olifanten associëren het gezoem kennelijk met onaangename ervaringen uit het verleden. Bijen kunnen olifanten bijzonder pijnlijk steken rond de ogen, achter de oren en in de slurf. Aan knoflook worden vele gunstige gezondheidseffecten toegeschreven, maar het heilzame effect op hart- en vaatziekte is het best onderbouwd. Nu de werkzame delen van knoflook bekend zijn, kan er mogelijk beter onderzoek worden gedaan.

Die werkzame stoffen zijn zwavelhoudende bestanddelen polysulfides. In het lichaam worden deze omgezet in waterstofsulfide H 2 S. H 2 S is een zogenaamde boodschapperstof. Het geeft een signaal aan spiercellen in de wand van bloedvaten: Daarop verwijden de bloedvaten zich en daalt de bloeddruk. De wetenschappers kochten verse knoflook in de supermarkt en persten de teentjes uit na ze gewogen te hebben. Menselijke rode bloedcellen werden in verdund knoflooksap gelegd.

De knoflookconcentratie was hetzelfde als het sap van twee knoflooktenen in al het bloed van een volwassene. Vervolgens maten de biologen of er H 2 S vrijkwam. Toen duidelijk was dat de boodschapperstof H 2 S inderdaad voortkwam uit knoflook, werd de werking onderzocht op plakjes van de grote lichaamsslagader waarvan de spiercellen in de vaatwand samengetrokken waren. De diameter van het bloedvat was daarom minimaal. Als de aortaplakjes in verschillende concentraties knoflooksap werden gelegd, bleek het vat te verwijden.

Hoe hoger de concentratie, hoe meer effect. De zwavelverbindingen in Allium sativum, hebben een specifieke groep atomen aan zich hangen, een allyl-groep.

Deze verbindingen komen in weinig planten voor, en knoflook is de enige die ook gegeten wordt. En juist die verbindingen zijn van belang voor de productie van H 2 S. Wie kent er nu niet 'Den dikke Van Dale' Als u uw vulva slecht behandelt, dan zal uw vagina daar onder lijden en ook uw seksueel leven. De vestibulaire flora het vestibulum is de ruimte tussen de kleine schaamlippen is bijna identiek aan de vaginale flora en "al wat de vestibulaire flora kan beïnvloeden, kan eveneens een invloed hebben op de vaginale flora 1 ".

De goede of slechte gezondheid van de vulva heeft dus een belangrijke impact op het inwendige vaginale bacteriële klimaat. De schadelijke invloed van kleren De vulva verdraagt enkel externe hygiënische verzorging zonder zeep.

Dit volstaat echter niet. Bepaalde gewoonten kunnen uw vulva schade toebrengen ook zonder dat u er zich van bewust bent. Ze kunnen aan de basis liggen van chronische irritaties, infecties, schimmels, pijn bij het vrijen, enz. De belangrijkste vijand van uw vulva is het inlegkruisje. Het dagelijks gebruik ervan verhoogt aanzienlijk het optreden van schimmels en vaginale infecties.

Wat is de reden van dit negatief effect? Het is zo dat het inlegkruisje de vulva continu uitdroogt. Nu gaat het hier over een slijmvlies en dat heeft vochtigheid nodig om de flora in evenwicht te houden. Zodoende beschadigt de aangetaste externe flora ook de binnenkant van de vagina. Tampons kunnen ook een agressieve factor zijn. Indien mogelijk is het gebruik van maandverband te verkiezen boven tampons, vooral voor vrouwen die vaak last hebben van irritaties en infecties.

Synthetisch ondergoed en strings verstoren eveneens het lokale evenwicht en dat wegens wrijving, warmte en irritatie. Ook spannende broeken kunnen schadelijk zijn voor het vulvaire comfort. Ze kunnen het risico op infecties verhogen. Deze bevindingen zijn niet zo maar wat beweringen, maar wel het resultaat van een groot Italiaans onderzoek naar seksualiteit en intieme hygiëne onderzoek Sophy van de laboratoria Rottapharm.

Enkel één bestudeerde factor bleek geen impact te hebben op de infecties: In de praktijk Alles welbeschouwd is het aan te raden om, in geval van vulvaire irritatie of frequente infecties zoals schimmels en vaginitis, goede kledinggewoontes aan te nemen: Vrouwen die geen gynaecologische of seksuele zorgen hebben, kunnen hun gewoontes behouden. Bepaalde vulva zijn gevoeliger dan andere en meer onderhevig aan al deze factoren.

Hallo bloggertjes, Hoe moedig de liefde voor je dier, je toch kan maken Of het nu de zieke caissière van Carré was of de oude Albert Mol, zij konden op de entertainer rekenen. Aan het einde van de herdenking kreeg de vrijdag overleden cabaretier en tv-presentator een staande ovatie. Krol was gevraagd vooral Brinks betekenis voor de emancipatie van de homo's te schetsen, maar hij noemde dat verzoek ''bijna een belediging.

Je was zoveel meer. Je was als mens zo bijzonder. Hij wilde hen op andere gedachten brengen en dat lukte ook. Krol voorspelde dat Brinks strijd ''daarboven'' door zou gaan. Hij zei benieuwd te zijn of Brink in de hemel ook de koningin kust. Het is alsof het jouw script niet meer is'', zei de impresario. Door de zachte winter zijn er onder de wespenpopulatie weinig slachtoffers gevallen.

Bovendien hebben de diertjes dankzij de natte maar zachte maanden mei, juni en juli geen probleem om voedsel te vinden.

De brandweer Mechelen zit dit jaar al aan 1. Toen moest het korps wespennesten uitroeien. De verdelging in Mechelen is gratis voor nesten die vast aan het huis zitten maar kost 50 euro voor nesten in de tuin.

Bij de brandweer van Sint-Niklaas zitten ze aan 17 nesten per dag, maar in juni was het nog veel drukker. Toen moest de brandweer keer uitrukken voor wespennesten. In juni was dat slechts 70 keer. Voorlopig verdelgen we nog gratis, maar we merken dat de mensen daar wel misbruik van maken en ons ook bijvoorbeeld voor een ongevaarlijke situatie op zondag oproepen. De vliegen leggen eitjes op bevuilde plaatsen op de pels.

Binnen de twee dagen kan het dier al levend worden opgegeten door krioelende larven. Normaal is het een typische schapenziekte, maar de dierenartsen moesten de afgelopen dagen ook al veel konijnen en katten laten inslapen.

Hallo bloggertjes, Ik was naar een blog gegaan en las daar een naar bericht, in begin van de week nog zo'n goede vrienden en nu ineens gedaan Gedurende onze levensweg, Treffen wij veel mensen aan onze zij, De meesten zijn slechts kennissen, Echte vrienden zijn er maar weinig bij.

Velen trekken een poosje met ons op, Maar verlaten toch weer ons pad, Niet zelden omdat we niet voldoen, Aan de verwachting, die men van ons had. Zolang het allemaal gezellig is, Willen ze graag met je omgaan, Maar als je ze niet meer tot nut bent, Zien ze je ineens niet meer staan. Ook moet het niet te moeilijk gaan, Want dan ben je een blok aan hun been, Als je ze tot last wordt, Laten ze je vallen als een baksteen. Dit type meelopers en profiteurs, Noemt zich wellicht "vriend", Je kunt ze echter beter kwijt zijn, Wanneer de nood zich aandient.

Een echte vriend vraagt niets, Maar staat naast je in de strijd, Vraagt nooit een rechtvaardiging, Heeft aan hokjes volledig schijt. Een echte vriend veroordeelt niet, Neemt je zoals je bent, En is er om met je te lachen, Maar zeker als jij je slechtste momenten kent. Een echte vriend heeft je nodig, Niet voor je connecties of je geld, Niet als een soort alibi, Maar omdat jij voor hem telt.

Een echte vriend is daar, Als je hem nodig hebt, Is iemand, die verschil maakt, Genoegen in jou schept. Een echte vriend is een juweel, Dat van onschatbare waarde is, Vaak onopvallend vanzelfsprekend, Echter bij afwezigheid een schrijnend gemis.

Geen stimulatie van het baarmoederslijmvlies, geen maandstonden! Een zwak androgeen mannelijk effect eigen aan tibolon. Aan alle lieve bloggertjes een goede en welverdiende nachtrust.

Hallo bloggertjes, Jij bent niet volmaakt? En ze schrok van haar eigen woorden. Hij zei "Hij zei "Als je weggaat, sterf ik.

Want waarvoor denk je dat ik leef en werk? Voor jou en de kinderen. Na 24 sessies bij de terapeut hadden ze beslist uit elkaar te gaan 25 jaar samen. Ooit was hij verliefd geworden op haar omdat ze zo'anders was'. Ze zag niet zo nauw. Maar net dat was zo charmant aan haar. Ze was een beetje 'wild', kon een auto uit elkaar halen en terug ineensteken. En voor haar was hij grappig.

Hij wist bovendien wat hij wilde. Maar vooral deelden ze een droom. Voor dromers is er weinig ruimte in deze wereld. En dus was hij -om tegemoet te komen aan de noden van een een groot gezin - zakenman geworden. Zij moest 'het wilde' in haar inruilen voor de sleur van het huishouden, maar 'het' weigerde zich aan te passen.

Hij probeerde de droom in hem te verdrinken met whisky. Maar dromen kunnen zwemmen. Dus koesterde hiij zijn verloren droom in een klein achterkamertje waar hij, weg van de eisen van de job en het gezin, fantasy boeken schreef.

Zij liet de was en de poets voor wat die was, en droomde weg in wilde verhalen van romantische schrijvers. Het wilde in haar, dat hem ooit zo aangetrokken had, 'weigerde' te poetsen. Hij vond dat nu storend. De drank waarmee hij zijn dromen onderdrukte, bedreigde de relatie met haar en de kinderen.

Twee werelden met slechts een muur die hen van mekaar scheidde. Ze leefden naast elkaar. Ongewild onthielden ze elkaar waar ze het meeste naar verlangden. De ooit zo sympathieke onvolmaaktheden in de ander waren verworden tot onderwerp van therapie en aanleiding tot scheiding. In onze onvolmaaktheid zit de belofte van onze perfectie verborgen. Wellicht is de liefde de sleutel waarmee we de onvolmaaktheid in de ander kunnen transformeren tot perfectie.

Maar welke liefde overleeft de eisen van deze tijd??? Buurtbewoners hadden een luide plof gehoord en gingen een kijkje nemen. Op de grond lag een doos van 30 bij 30centimeter waaruit apparatuur puilde.

Ze belden de politie. Brandweer en ziekenwagens rukten uit. Agenten merkten na onderzoek dat er op de doos een sticker kleefde van het KMI. Het mysterie was opgelost. Het ging slechts om een gelande weerballon.

Op het Rode Kruisplein in Riemst werden acht jongeren gecontroleerd waarvan vier in het bezit waren van drugs. Op de parking van Alden Biezen in Rijkhoven werden tien jongeren gecontroleerd. Twee van hen bleken in het bezit van drugs. In Vroenhoven-Riemst werd het verkeer vanuit Maastricht aan een controle onderworpen. Er werden drie pv's opgesteld in verband met drugs en een voor een verboden wapendracht.

Het verkeer dat vanuit Maastricht kwam werd ook in Mopertingen-Bilzen gecontroleerd. Daar trof de politie een auto en een bromfiets aan die niet verzekerd waren. Beide voertuigen werden in beslag genomen. Er werd en pv opgesteld voor verboden wapendracht en vier pv's voor drugsbezit. Eén persoon die geseind stond voor de betekening van zijn rijverbod, werd onderschept. Tips Overleg altijd eerst met uw arts als u intensief wilt gaan sporten.

Kies voor sporten in groep en breng de begeleider op de hoogte van uw ziekte. Als u een hypo voelt opkomen, stop dan meteen en eet of drink iets dat snelle suikers bevat. Zorg dat u steeds snoep, druivensuiker of een frisdrank geen light! Als u alleen op pad gaat, laat dan iemand weten waarheen u gaat en rond hoe laat u terug zult zijn.

Houd een identificatiebewijs op zak waarbij een kaartje zit dat melding maakt van het feit dat u diabeticus bent en welke behandeling u volgt. Bepaal telkens voor het sporten uw glucosegehalte en sport nooit met een te lage of een te hoge bloedsuikerwaarde.

Draag degelijke schoenen en kousen zonder naad om wondjes aan de voeten te vermijden. Controleer uw voeten regelmatig en laat eventuele wondjes goed behandelen vooraleer u gaat sporten. Spuit bij voorkeur geen insuline in de nabijheid van spiergroepen die u actief gebruikt bij het sporten. Bewegen om te genezen Doe toch aan sport, dat is gezond! Bij hart- en vaatziekten Wat? Tips Overleg met uw arts vooraleer u start met een sportieve activiteit.

Vermijd maximale inspanningen, zorg dat u steeds kunt blijven praten. Als u tijdens het sporten last krijgt van hartkloppingen, duizeligheid of een beklemmend gevoel, stop dan meteen en raadpleeg een arts. Rust af en toe even uit. Laat u door niemand opjutten. Bij hoge bloeddruk Wat? Tips Overleg met uw arts wat de invloed van uw medicatie kan zijn bij sportbeoefening.

Controleer regelmatig uw bloeddruk. Neem even rust wanneer het te zwaar wordt. Luister naar uw lichaam en laat u niet opjutten. Vergeet niet dat te voet of met de fiets boodschappen doen ook een gezonde vorm van bewegen is.

Bij chronische longaandoening Wat?

biljartbal in kut prive ontvangst trio